8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bebek doğar doğmaz emzirilmeli

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Musa Kazım Çağlar, annenin doğum masasından kalkmadan bebeğini mutlaka emzirmesi gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Musa Kazım Çağlar, bebeklerde emzirmeye ne kadar erken başlanırsa anne sütünün o kadar erken geleceğini, bol olacağını belirterek, "Normal yoldan doğum yapan anneler henüz doğum masasından kalkmadan bebeklerini emzirmeye başlamalıdır. Sezaryenle doğum yapan annelerin bebekleri de, bir başkasının yardımıyla emzirilmelidir. Unutulmamalıdır ki, bebeğiniz için dünyanın en iyi gıdası anne sütüdür" dedi.

Doğumdan sonra 'ilk sütün' önemine değinen Doç. Dr. Çağlar, "Doğum sonu ilk 3-4 günde gelen ve genellikle miktarı az olan süte 'ilk süt' veya tıp dilinde 'kolostrum' denir. Bu sütün içinde bebekleri mikrobik hastalıklardan koruyucu pek çok özellik bulunmaktadır. Bebeklerin bu sütü mutlaka almaları gerekir. Eski inanışlarda bu sütün atılması veya bebeğe verilmemesi bebeğe yapılabilecek en büyük kötülüktür" diye konuştu. Doç. Dr. Çağlar, doğumun ilk günlerinde anne sütünün az miktarda gelebileceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Birkaç gün içinde süt üretimi en yüksek düzeye erişir ve bebeğin su dahil tüm gereksinimlerini karşılar. Bebekler, vücutlarında kendilerine 3- -4 gün yetecek kadar su ve enerji deposuyla doğarlar. Bu nedenle, hayatın ilk günlerinde anne sütü az diye bebeklere su, şekerli su, mama ve benzeri yiyecekler ve içecekler verilmemelidir. Anne sütü dışında ek gıdalar ilk saat ve günlerde verilirse bebekler annelerini az emer ve süt yapımı azalır. Emzirmeden sütün gelmesini beklemek ve bu arada bebeği başka yiyeceklerle beslemek yanlıştır. Anne sütünün bol ve uzun süre gelmesi için doğduktan sonra bebekler anne sütü dışında hiçbir yiyecek ve içecekle beslenmemelidir. Israrla anne sütü verilmeye devam edilmelidir. Doğumdan sonra 3 ve 4. günlerde sütün miktarı artar. Bu nedenle kaygılanmadan sabırla emzirilmelidir."

.
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2006 Perşembe 12:07:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?