8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Deprem tartışması

29 Mart tarihine sayılı günler kala Tokat'ta güneş tutulması ile deprem arasında bağlantı kurulması sebebiyle yaşanan endişe giderek artıyor.

Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği Erbaa, Niksar ve Reşadiye ilçelerine yaklaşık 45 kilometre uzakta bulunan şehir merkezinde yaşayan vatandaşlarda endişeli bir bekleyiş hakim. Korku ve endişe içinde olan vatandaşlar kendi imkanlarıyla hazırlık yapıyor. Bazı aileler ise o tarihi şehir dışında geçirmeyi düşünüyor. Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, aylar önce gün ve nokta olarak belirtilerek depremin bu şekilde gündeme getirilmesinin, bir anlamda güneş tutulmasını gölgeleyecek diye düşündüğünü söyledi. Başkan Çiçek, belediye olarak 29 Mart tarihinde güneş tutulmasıyla ilgili olarak valiliğin yapmış olduğu programa uyacaklarını ifade ederek, "Güneşin tutulacağı o saatte Öğretmenevi'nin bahçesinde bir etkinlik düzenlenecek. İlimize çok sayıda yabancının gelmesini bekliyoruz. Belediye olarak halkımıza güneş tutulmasını zararsız olarak izleyebilmeleri için bin adet gözlük dağıtacağız. İnşallah o gün ilimizde büyük bir şenlik olacak" dedi.

Başkan Çiçek, deprem iddialarının halk arasında endişeye neden olduğuna dikkat çekerek, "Maalesef ve maalesef güneş tutulması ile bağlantılı olarak özellikle Kelkit havzasındaki ilçelerimiz Erbaa, Niksar ve Reşadiye'de çok ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. Bu bölgedeki belediye başkanlarımızın onca çabasına rağmen halkımıza 'güneş tutulması ile deprem' arasında bir bağlantı olmadığını anlatamadık. Sürekli olarak yapılan etkinlik ve duyurulara rağmen yeterli başarı sağlanamadı. Bu konuda hiçbir bilimsel bilgi ve bulgunun olmadığını bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Aylar önce gün ve nokta olarak belirtilerek depremin bu şekilde gündeme getirilmesi bir anlamda güneş tutulmasını gölgeleyecek diye düşünüyorum. Ama biz buna rağmen belediye olarak hazırlıklarımızı yaptık" dedi.

Kent merkezinde fazla tedirginlik olmadığının altını çizen Başkan Çiçek, "Daha çok fay hattı üzerinde bulunan ilçelerimizde endişe var. Korkacak her hangi bir şey yok deprem olacaksa zaten olacak. Önceden güneş tutulması ve depremle bağlantısının kurulmasını çok fazla mantıklı bulmuyorum" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 27 Mart 2006 Pazartesi 15:17:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?