8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Fransa Büyükelçisi Tokat'ta

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Paul Poudade, Fransa parlamentosunda önümüzdeki günlerde yapılacak "Fransa'da sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa tasarısına" Fransız hükümetinin karşı olduğunu söyledi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren'in davetlisi olarak Tokat'a gelen Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Paul Poudade, Vali Erdoğan Gürbüz ve Belediye Başkanı Adnan Çiçek'i makamında ziyaret etti. Vali Gürbüz, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Paul Poudade'yi Valilik girişinde karşıladı. 

Tokat Valiliği şeref defterini imzalayan Büyükelçi Paul Poudade, Vali Gürbüz ile makamında yaklaşık yarım saat görüşme yaptı. Basına kapalı yapılan ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Vali Gürbüz, Fransız Büyükelçisi Poudade'yi Tokat'ta görmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Tokat'ımız bir Osmanlı kenti. Selçuklu eserlerimiz var. Bu güzel eserleri büyükelçimiz görme fırsatı buldu. Kendilerini burada görmekten mutluyuz" dedi.
Fransız Büyükelçisi Poudade de, tercüman aracılığıyla yaptığı konuşma, Tokat'a gelmekten ve kentteki tarihi eserleri gezmekten çok mutlu olduğunu söyledi. Büyükelçi Poudade, basına kapalı gerçekleşen ziyarette Vali Gürbüz'ün, kendisine son zamanlardaki Fransız parlamentosunda tartışılan sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören tasarıyı sorduğunu açıkladı. Poudade, "Biz de bunun böyle olmayacağını ve Türkiye-Fransa ilişkilerine zarar vermeyeceğini umuyoruz. Fransa parlamentosunda önümüzdeki günlerde yapılacak oylamaya Fransız hükümeti karşı. Bu konunun duyarlılığını daha önce Chirac ve Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı ve bu konunun çok duyarlı olduğu ifade edildi. Birçok eskiye dayanan Türkiye-Fransız ilişkileri var ve eminim ki, bu ilişkileri koruyarak daha da geliştireceğiz" diye konuştu. 

Sözde Ermeni Soykırımı iddialarına karşı kendi kişisel düşüncesi soran basın mensuplarına Fransız Büyükelçisi Poudade, bu konuyla ilgili her şeyi söylediğini kaydetti.
Vali Gürbüz'den sonra Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek'i makamında ziyaret eden Fransız Büyükelçisi Poudade, Başkan Çiçek'ten kentle ilgili bilgiler aldı. Tokat'ın tarihi turistik yönüyle ilgili bilgiler veren Başkan Çiçek, konuşmasında "Katı Atık Projesi" ve AB'ye değindi. Başkan Çiçek, Türk insanın yüzde 65-70 oranında AB'ne girmek istediğini hatırlatarak, "Bizim ülkemizin durumunu biliyoruz. Fakat zaman içerisinde gelişmelere göre Türkiye bir AB ülkesi olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Fransız Büyükelçisi Poudade ise, DİMES'i gezdiklerinde Tokat'ın yatırım alt yapısıyla AB'ye hazır olduğunu gördüklerini bildirerek, "Umarım ki kısa süre içerisinde AB'ne katılacaksınız. Türkiye oldukça dinamik bir ülke. Makro ekonomi konusunda çok iyi sonuçlarınız var. Para ve enflasyon konusunda dikkatli olduğunuzu görüyorum. 72 milyonluk bir ülkenin de güçlenmesi AB yolunda önemli. AB ortamında da NATO Türkiye güvenlik için önemlisi bir ülke olacaktır" şeklinde konuştu. 

Yapılan konuşmalarında ardından Başkan Çiçek, Fransız Büyükelçisi Poudade'ye gümüş ibrik hediye ederken, Fransız Büyükelçi ise Başkan Çiçek'e kitap takdim etti.
.
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2006 Pazartesi 19:59:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan sahin IP: 83.6.208.xxx Tarih : 25.05.2006 13:46:50
Sevgili Tokatlilar, Haberi okuyunca kanim dondu. Ve bir buyukelcinin Tokat gibi bir yerde kapilarda karsilanmasi, hediyeler sunulmasini anlamaya calisiyorum ama tek izahi kaliyor o da insanimizin tepkisiz ve cahilligi. Devletin en ust yetkilileri sanki Fransizlarin Ermeni soykirimini kabul ettigini ve Parisin gobegine anitlar diktigini unutmus gibi, 40 yillik dostlarini karsilar gibi davraniyorlar. Yakismiyor bu bize. Biz misafirperver bir milletiz ama atamiza ceddimize katil damgasini vuran fransiza bu yakinlik neden? Valiyi ve belediye baskanini istifaya davet ediyorum. En azindan ozur dilesinler. Utaniyorum. Atalarimizin katledilen insanlarimizin kemikleri sizlamistir.