9
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Güneş tutulması heyecanı

Tokat'ın Niksar İlçesi'nde güneş tutulması deprem korkusu altında izlendi.

Konferans vermek için Tokat'ın Niksar İlçesi'ne gelen bilim adamları, güneş tutulmasını vatandaşlarla birlikte izledi. Bazı vatandaşlar tarihi anda korktuklarını söylerken, bazıları ise endişelenecek bir şeyin olmadığını dile getirdi.

21. yüzyılın ilk güneş tutulması Türkiye'de Antalya, Karaman, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Yozgat, Sivas'tan sora Tokat'ta izlendi. Diğer iller keyifle güneşin tutulmasını izlerken, Tokat'ta ise deprem iddialarının gölgesi altında geçti. Ay, dünya ile güneş arasına girerek güneşi tamamen örtmesi ve ayın gölgesinin Niksar'a düşmesi saat 14.06'da gerçekleşti. Yaklaşık 4 dakika süren güneş tutulması, Niksar'da Şehitlik Anıtı'nın bulunduğu tepende izlendi.

Niksar Belediyesi tarafından düzenlenen 'Niksar ve Çevresi Depremselliği' konulu panele konuşmacı olarak katılan Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Tüysüz, YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, emekli Jeolog Prof. Dr. Baki Canik, Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Feryal Çeliker de güneş tutulmasını takip etti. Niksar Belediye Başkanı İdris Şahin'in de izlediği güneş tutulmasında bazı vatandaşların tedirginliği gözlerden kaçmadı.

Açıklama yapan Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, güneş tutulmasının depremle bir ilgisi bulunmadığını kaydetti. Özellikle güneş tutulmasını çocuklar hayretle izlerken vatandaşlar, bilim adamlarını kendilerini bilgilendirmelerini ardından korkularının azaldığını, tutulmayı tedirgin izlediklerini ama büyük zevk aldıklarını dile getirdi.

.
Yayın Tarihi : 29 Mart 2006 Çarşamba 18:17:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?