9
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Müze yapılması planlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı yıllarında Tokat'ta kaldığı evde restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Tokat'a geldiğinde 4 kez kaldığı Devegörmez Mahallesi'nde bulunan tarihi evdeki restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Yunis Kahraman, tarihi evin 4. müze ev olacağını söyledi.

Atatürk'ün yakın silah arkadaşı Yüzbaşı Mustafa Vasfi Süsoy'a ait evin 2000 yılında kamulaştırılarak 64 bin YTL'ye satın alındığını belirten Kahraman, "2005 yılında Atatürk evinin projesi onaylandı ve ihalesi yapıldı. Şu anda müteahhit firma tarafından restore işlemleri başladı. Restorasyon çalışmalarının bu yılın temmuz ayında bitirilmesi hedefleniyor. Atatürk'ün ölümünün 68. yıldönümü olan 10 Kasım 2006 tarihinde Tokat'ın 4. müze evinin açılışını yapacağız. Müze evde Atatürk'ün yapmış olduğu inkılaplar, Cumhuriyete geçişle birlikte yapılan yenilikler sergilenecek" dedi.

Restore edilecek olan evin yanındaki bir evinde 48 bin 500 YTL'ye alındığını ifade eden Kahraman, "Atatürk evinin restorasyonun tamamlanmasından sonra bu evde de restorasyon çalışması yapılacak. Eski yapı Tokat evlerine örnek bir ev olarak hizmete girecek. Restorasyon çalışmalarında ödenek sıkıntımız yok. Şu an bu ev için 1 milyon YTL'ye yakın özel idarede ödeneğimiz var" diye konuştu.

Kahraman, Atatürk'ün temelini attığı Gazipaşa İlköğretim Okulu ve yanında bulunan camide de restorasyon çalışmasının devam ettiğini ifade ederek, "Bu anlamda Saat Kulesi ve Mevlevihane'yi gezen turist için yeni bir güzergah tespit edildi. Turist, Atatürk evine de bu yol güzergahında uğrayarak gezme imkanı bulacak" dedi.

.
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2006 Çarşamba 15:10:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?