8
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Tarih yeniden canlanıyor

Tokat'ta, yapılan restorasyon çalışmalarıyla vakıf eserleri ayağa kalkıyor. 3 yılda ayağa kalkan 45 vakıf eseri için yaklaşık 11 milyon YTL harcandığı bildirildi. 

Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Tokat'ta bulunan Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserleri yapılan restorasyon çalışmalarıyla yeniden canlanıyor. 1999'lu yıllarda ödenek yetersizliği sebebiyle yarım kalan çalışmalara son yıllarda Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt'ın destekleriyle hız verildi. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2003-2006 yılları arasında Tokat ve ilçelerinde bulunan 45 adet vakıf eseri restore edilirken, bu eserlerin onarımı için ise yaklaşık 11 milyon YTL para harcandı. 2006 yılında ise 25 adet eser ihale edilerek bir çoğunun restore çalışması tamamlandığı, toplam 4 milyon YTL'ye mal olduğu bildirildi. Tokat'ta 2006 yılında Kadı Hasan Camii onarımı, Ali Paşa Camii Şadırvanı onarımı, Ahi Muhittin Zaviyesi Çevre düzenlemesi, Mevlevihane ve Turhal Ulu Camii onarımı yapılarak hizmete sunuldu. 

Ayrıca Tokat Merkez Hacı Turan Mescidi onarımı, Taşhan restorasyonu, Pervane Hamamı mermer kaplama ve tesisat değişimi; Niksar İlçesi, Çilhane ve Çöreği Büyük Camii, Sulusaray İlçesi Dutluca Seyit Ömer Camii, Zile İlçesi Boyacı Hasan Ağa Camii ve Reşadiye İlçesi Kızılcaören Beldesi Camii onarımları devam ediyor. Restorasyon yapılan projeler ise şöyle: "Tokat Merkez Yağıbasan, Suluhan, Pervane Hamamı, Meydan Camii Minaresi, Niksar İlçesi Hacı Çıkrık, Sunguriye, Cin Camii, Taş Bina, Doğan Şah Alp Türbesi, Seyit Nurettin Alparslan Türbesi, Kale Mescidi, Erbaa Akça Beldesi Silahtar Ömer Paşa Camii." 

Öte yandan 2007 yılı yatırım programında Tokat ve ilçelerinde bulunan 33 adet tarihi eserin onarım ihalesinin planlandığı kaydedildi.
iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2006 Pazartesi 13:27:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
atilla bascuhadar IP: 85.101.172.xxx Tarih : 26.09.2006 20:09:45
boyle ulvi bir goreve kim vesile olduysa allahc.c onlardan razi olsun kizilcaorenli olarak mutlu oldum.sehir muzeciligi anlayisi gelistirilebilirse bu tip yerlerde otantik yapiya uygun ticari isletmeler acilarak isletmeciler marifetiyle bakim onarimi yapilabilir.atilla bascuhadar denizcilik mustesarligi dis iliskiler muduru