8
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Tokat'ta danıştay sevinci

Ender Çetinkaya'nın yaş haddinden emekliye ayrılmasının ardından boşalan Danıştay Başkanlığı'na, Danıştay 4. Daire Başkanı Sumru Çörtoğlu'nun seçilmesi, Tokat'ta sevinçle karşılandı. 

Danıştay'ın yeni Başkanı Sumru Çörtoğlu'nun Tokat'ta yaşayan subay emeklisi 68 yaşındaki dayısı Mustafa Alkoçoğlu, Çörtoğlu ile birlikte geçirdikleri yılları anlattı. Tokat'ta esnaflık yapan Alkoçoğlu, 1943 yılında Tokat'ta doğan Sumru Çörtoğlu'nun subay olan babasının görevi nedeniyle küçük yaşta Merzifon'a ve orada 1-2 yıl kaldıktan sonra Ankara'ya taşındıklarını söyledi. Alkoçoğlu, Danıştay Başkanı Çörtoğlu'nun, ablasının kızı olduğunu ifade ederek, "Sumru Ankara'da büyüdü. Ankara'da Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra Danıştay'a girdi, bugüne kadar da Danıştay'da çalışıyor. Danıştay Başkanı olmasını şöyle değerlendiriyorum; yapı itibariyle ciddi, hayalden uzak, fevkalade bir aile terbiyesi görmüş, adalet ve hukuk kurallarına gönülden bağlı bir kişiliği var. Bize de saygısı sevgisi sonsuz, bizde kendisini sayarız ve severiz. Aile içerisinde değerli bir insan olarak görüyorum" dedi.
Çörtoğlu'nun gençliğinde ve talebeliğinde düzgün bir yaşantısı olduğunu belirten Alkoçoğlu, "Sumru Çörtoğlu elbisesini kendisi diker, ev işlerini kendisi yapar ve hizmetçi çalıştırmaz. Sumru, Tokat'a annesiyle birlikte senede 1-2 defa gelip kalır. Ailesinin evi burada. Sumru her Türk ailesinde olduğu gibi çocukluk yıllarını annesi ve babasının yanında geçirdi. Tokat'ta babamdan kalan dükkan ve daireleri var" diye konuştu. 

Sumru Çörtoğlu'nun Danıştay Başkanı olduğunu ağabeyinin televizyondan öğrendiğini ve kendisine haber verdiğini ifade eden Alkoçoğlu, şöyle konuştu:
"Televizyonu açtık, Sumru'nun Danıştay Başkanı seçildiğini görünce sevindik. Allah, memleketimize, kendisine hayırlı uğurlu etsin. Makamını dolduracak bir şahsiyeti var. Ondan şüphemiz yok. Memlekete hayırlı olur." 

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu'nun halasının kızı olduğunu ifade eden Neşe Alkoçoğlu ise, Çörtoğlu'nun Danıştay Başkanı seçilmesini 1 hafta önceden beklediklerini söyledi. Neşe Alkoçoğlu, çok sevindiklerini ifade ederek, "Mutluk olduk, gurur duyduk. Haberi televizyondan öğrendik. Kardeşim Ankara'dan aradı. Kendisi çok mutlu, telefonla arayarak tebrik ettik. Sık sık Ankara'da kendisini ziyaret ediyoruz" diye konuştu. 

Sumru Çörtoğlu, 1943 yılında Tokat'ta doğdu. Ankara Kız Lisesi'ni bitirdikten sonra 1966 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Çörtoğlu, aynı yıl Danıştay Yardımcılığı unvanıyla göreve başladı. Çörtoğlu, 14 Mayıs 1981'de tetkik hakimi oldu. Kıdemli tetkik hakimliği de yapan Çörtoğlu, 10 Eylül 1992'de Danıştay üyeliğine, 12 Şubat 2001'de 4. Daire Başkanlığı'na seçildi. Çörtoğlu, evli ve 2 çocuk annesi.
.
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2006 Perşembe 12:57:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?