9
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Şeker hastalarına ramazan çöreği

Tokat'ın Ramazan Çöreği, özel mayası nedeniyle şeker hastaları tarafından rağbet görüyor. 

Baba mesleğini sürdüren fırın ustası Mahir Çelik, ramazan ayında şeker hastaların başlıca tercihinin Tokat Çöreği olduğunu söyledi. Suni mayaların asitli, tatlı olduğu için insan vücudunda şeker oranını yükselttiğini iddia eden Çelik, bu nedenle şeker hastalarında artış yaşandığını ileri sürdü. Çelik, ramazan çöreklerinin doğal nohut mayasıyla, tuz ve şeker kullanılmadan yapıldığını belirterek, "Nohut mayası da genelde şeker oranını düşürüyor. Şeker hastası olan bir kişi devamlı 1-2 sene bu nohut mayasından yapılan çörekten yemiş olsa, şeker hastalığından eser kalmaz. Şöyle de düşünebiliriz. Ekmekler nohut mayası ile yapılsa, Türkiye'de şeker hastası kalacağını tahmin etmiyorum. Normal ekmeklerde de suni maya kullanılıyor. Bunun nedeni, hızlı üretim yapılmasından dolayı ekmeklerde aşırı maya var. Hızlı üretimde mecburen bu mayalar kullanılıyor. Şeker hastaları genelde acı maya dediğimiz mayadan kullanıyor. Daha da olmazsa genelde yıl boyunca çörek yiyor" dedi. 

Ramazan Çöreği'nin ismini Niksar İlçesi'nde bulunan Çöreği Büyük Camii'nden aldığını ifade eden Çelik, Tokat'ta yaklaşık 500 yıldır devam eden Ramazan Çöreği geleneğini yurt dışına tanıtmayı hedeflediklerini söyledi. Çelik, "Ramazan çöreği sadece Tokat'ta yapılıyor. Antalya, Marmaris gibi turizm kentlerinde bu çörekten yaparak yurt dışına tanıtmayı düşünüyoruz" diye konuştu. 

Cevizli ve sade olarak iki çeşit yapılan çörekte ayrıca, isteğe göre değişik malzemeler kullanılabiliyor. Hazır çöreklerin fiyatları ise gramajına göre 1 ila 7 YTL arasında değişiyor.
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2006 Pazartesi 16:40:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?