17
Haziran
2024
Pazertesi
BEŞİKDÜZÜ - TRABZON

Analar ağıt yaktı

Beşikdüzü'nde bu yıl 4.’sü düzenlenen Kültür, Sanat ve Deniz Festivalı bugün başladı.

Festivalin ilk gününde 20 Mayıs 2000 tarihinde yaşanan deniz faciasında hayatlarını kaybeden 38 kişinin anısına denize çelenk bırakılırken, deniz faciasında ölen 38 kişinin fotoğraflarının bulunduğu panoyu gören köylü kadınlar, ağıtlar yaktı. Her yıl Mayıs ayının 20’sinde Trabzon’un Beşikdüzü İlçesi’nde kutlanan "Mayıs 7’si" şenliklerinde, Doğu Karadeniz’in şenlikler tarihindeki en acı olay meydana geldi. 20 Mayıs 2000 tarihinde Trabzon’un Beşikdüzü İlçesi’nde Mayıs 7’si Şenlikleri dolayısıyla denize açılan 2 teknenin batması sonucu 38 kişi boğularak hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine Beşikdüzü Kaymakamlığı ve Belediyesi kutlamaları 2002 tarihinde Beşikdüzü Kültür, Sanat ve Deniz Festivali olarak kutlamaya başladı.

Beşikdüzü sahilinde bugün düzenlenen etkinliğe Trabzon AKP Milletvekili Aydın Dumanoğlu, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, Beşikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Kalay, davetliler ve vatandaşlar katıldı. İlk olarak deniz faciasında ölen 38 kişi için anma töreni düzenlenirken, denize çelenk bırakıldı. Hayatını kaybedenlerin fotoğrafların bulunduğu panado yakınlarını gören vatandaşlar ağıtlar yaktı. Deniz faciasında 2 oğlu Osman ve Mehmet Alkurt’u kaybeden Güllü Alkurt çocuklarının fotoğraflarına görünce fenalık geçirirken, denizde hayatını kaybeden 38 kişi için dualar edildi.

Öte yandan, festival kapsamında Çeşmeönü Limanı’nda deniz suyu ile vatandaşlar ineklerini yıkadı. Daha sonra Trabzon Belediyesi’ne ait tekne ile deniz gezisine çıkıldı. Tekneye hücum eden vatandaşlar, görevliler tarafından alınmadı. Beşikdüzü Kültür, Sanat ve Deniz Festivali çeşitli etkinliklerle 22 Mayıs’a kadar sürecek.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2005 Cuma 18:01:40
Güncelleme :1 Kasım 2005 Salı 10:24:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?