19
Mayıs
2024
Pazar
MAÇKA - TRABZON

İmam Topçu, İspanyol filminde rol alacak

Trabzon’da 26 Mayıs 2003 tarihinde meydana gelen uçak kazasında hayatlarını kaybeden 62 İspanyol askerin anısına yapılacak olan belgesel tarzı İspanyol filminde oynaması için Trabzonlu imam Sait Topçu’ya teklifte bulunuldu.

Maçka İlçesi Pilav Dağı’na düşen uçakta ölen 62 İspanyol askerinin özel eşyalarını olay yerinden toplayarak İspanya’ya asker ailelerine gönderen ve bu davranışı ile gerek Türkiye’de gerekse İspanya’da büyük taktir toplayan ilçeye bağlı Şahinkaya Beldesi Konaklar Köyü Fatih Camii İmamı Sait Topçu bugünlerde kendisine rol teklif edilen İspanyol filminin heyecanını yaşıyor.

İspanya’da büyük tartışmalara yol açan uçak faciasının ardından kazayı araştıran Aragon Gazetesi çalışanlarından Ramon Javier Campo’nun, ’YAK-42 Honor Y Verdad’ (Yak-42, Gurur ve Gerçek) adlı bir kitap yazmasının ardından İspanyol İberrota Film Şirketi de 62 İspanyol askerin hayatlarını kaybettiği uçak kazasını konu alan bir belgesel tarzı film yapmak için harekete geçti. Ölen ailelerin yakınlarından olumlu cevap alan şirket yetkilileri, çekimleri Afganistan, Ukrayna ve Türkiye’de yaparak uçak kazasının öncesi ve sonrasında olaya tanık olan herkesi filmde oynatma ve böylelikle gerçekçi bir eser oluşturma kararı aldı.

Bu çerçevede ilk önce filmde oynaması için ölen askerlerin yakınlarının Türkiye’deki avukatı olan İstanbul Barosu avukatlarından Belkıs Baysal’a teklif götürüldü. Baysal’ın işlerinin yoğunluğu nedeniyle teklifi geri çevirmesi üzerine aynı şirket yetkilileri, Maçka İlçesi Pilav Dağı’na düşen uçakta ölen 62 İspanyol askerinin özel eşyalarını olay yerinden toplayarak İspanya’ya asker ailelerine gönderen ve bu davranışı ile İspanya’da büyük taktir toplayan ilçeye bağlı Şahinkaya Beldesi Konaklar Köyü Fatih Camii İmamı Sait Topçu’ya teklif götürdü.

Bir hafta önce kendisine gelen teklif üzerine Topçu, gerekli yerlerden izinlerin alınması durumunda daha önce böyle bir tecrübesi olmamasına rağmen filmde rol alabileceğini söyledi. Topçu, olay günü yaşadıkları ile ilgili olarak "26 Mayıs 2003 tarihinde sabah namazını kaldığımız sırada büyük bir gürültü duyduk. Namazdan sonra cemaat ile birlikte olay yerine gittiğimizde dehşet verici görüntüler ile karşılaştık. Hala o an gözlerimin önünden gitmiyor. Yanmış ve parçalanmış ceset görüntülerini sis örtmüş durumdaydı. Olay yerinde çalılıkların arasında bir kısmı yanmış çocuk fotoğrafları gördüm ve bunlardan çok etkilendim. Fotoğrafları ve olay yerinde bulduğum bir takım şahsi eşyaları alarak İspanyol askerin olay yerinde bulduğum kartvizitindeki adresine gönderdim. Bu yaşanan gelişmelerden sonra İspanyol asker Ortega Blas Aguilar’ın eşi Angeles Cubas Cerdan da bana Türkçe teşekkür mektubu gönderdi. Tüm bu anıları ömrüm boyunca saklayacağım. Ancak o gün yaşananlar çok farklıydı. Aynı duyguları film çekimleri sırasında yaşamak mümkün değil" dedi.

Topçu, film şirketi yetkililerinin biran önce çekimlere başlamak istediğini de kaydederek "Kendilerine iklim şartlarının müsait olmadığını uçağın düştüğü Pilav Dağı’nın karla kaplı olduğunu söyledim. İklim şartlarının düzelmesi durumunda çekimlerin yaza doğru başlayabileceğini anlattım" diye konuştu.

Afganistan’dan dönen İspanyol Barışgücü askerlerini taşıyan Ukrayna’daki özel bir hava şirketine ait YAK-42 Tipi uçak, 26 Mayıs 2003 tarihinde Trabzon’un Maçka İlçesi Pilav Dağı’na düşmüş ve uçakta bulunan 62 İspanyol asker, 13 mürettebattan oluşan 75 kişi hayatını kaybetmişti. Şahinkaya Beldesi Konaklar Köyü Fatih Camii İmamı Sait Topçu’da İspanyol askerlerin özel eşyalarını olay yerinden toplayarak İspanya’ya asker ailelerine göndermiş ve bu davranışı ile gerek Türkiye’de gerekse İspanya’da büyük taktir toplamıştı. Topçu, bu hareketi ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Toplumsal Fair Play Ödülü’ne layık görülmüştü.

TRABZON (İHA) -
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 11:13:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?