23
Mayıs
2024
Perşembe
MAÇKA - TRABZON

İspanyol askerler törenle anıldı

Maçka İlçesi Pilav Dağı’nda Afganistan’daki Barış Gücü’nde görev yapan İspanyol askerlerini taşıyan Ukrayna uçağının 26 Mayıs 2003 tarihinde düşmesi sonucu hayatını kaybeden 62 İspanyol Barış Gücü askerinin anısına bugün kazanın 2. yıldönümünde Maçka İlçesi’nde tören düzenlendi.

İlçe merkezindeki 100. Yıl Parkı’ndaki ’Türk-İspanyol Dostluk Anıtı’ önünde yapılan törene İspanya Büyükelçisi Luis Felipe Fernandez De La Pena, 48. İç Güvenlik Tugay Komutanı Tuğgeneral Bahadır Uçkan, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, İspanya’nın Askeri Ataşesi Albay Pedro Raventos ve diğer yetkililer katıldı.

Törende ilk olarak İspanya Büyükelçisi İspanyol Luis Felipe Fernandez De La Pena, İspanya Savunma Bakanlığı’nın çelengini anıta koydu. Ardından kazada hayatını kaybeden 62 İspanyol asker için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Tören, Büyükelçi De la Pena’nın anıt defterini imzalamasıyla son buldu.

Tören sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Büyükelçi De La Pena, 26 Mayıs tarihinin kendileri için hüzünlü bir gün olduğunu belirterek, ölen İspanyol askerlerin Türk-İspanyol Dostluk Anıtı ile abideleştiğini söyledi. Uçağın pilotaj hatasından düştüğünün kesinleşmesinin ardından İspanyol hükümetinin konuyla ilgili bir girişimde bulunup bulunmadığı ile ilgili bir soru üzerine Büyükelçi De La Pena, "İspanya’da asker aileleri tarafından açılmış bir dava var ve bu dava şu anda devam ediyor. Ayrıca Türkiye’nin başkanlık ettiği ’Uçak Kazasını İnceleme Komisyonu’ da çalışmalarını devam ettiriyor. Kararı onlar verecekler, bizim hukuki sürecin devam ettiği böyle bir durumda bir şey söylememiz doğru olmaz. Biz buraya ölen askerleri anmak için gelmiş bulunuyoruz" dedi.

Törenin ardından İspanyol heyet, Maçka Belediyesi’ni ziyaret etti. Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ile bir süre sohbet eden Büyükelçi Luis Felipe Fernandez De La Pena, "En zor günümüzde bize gösterdikleri yardım için Maçka halkına teşekkür ediyorum. Bunu hiç unutmayacağız. Burada yapılan anıt, Türk-İspanyol dostluğunu pekiştirecektir" dedi.

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ise uçak kazasının son derece üzücü olduğunu, fakat kazanın ardından iki ülke arasında bir yakınlaşma meydana geldiğini ifade etti. Genç, "Uçak kazasında ölen askerlerin bedenleri burada değil ama ruhları burada. Vatan toprağında onları misafir ediyoruz" diye konuştu.

Başkan Genç’in sohbet sırasında "Tam üyelik müzakerelerinin devam ettiği şu günlerde Türkiye’nin AB’ye girememesi gibi bir düşünceniz var mı?" şeklindeki sorusu üzerine Büyükelçi De La Pena, "Benim Türkiye’ye sonsuz güvenim var. Enerjik bir ülke. Çok önemli bir coğrafyada bulunuyor ve önemli oranda genç bir nüfusu var. Türkiye üzerine düşen görevi ve yapması gereken reformları yerine getirirse AB’ye girmemesi için bir sebep kalmaz. Zaten 17 Aralık’ta müzakere tarihi aldı. Bu uzun süreç zor olacak ama sonunda Türkiye AB’ye girecektir" diye karşılık verdi.

İspanya’nın da çok zorlu bir müzakere süreci sonunda AB’ye üye olduğunu hatırlatan Büyükelçi De La Pena, "Türkiye’nin bu süreçte sabırlı olması ve üzerine düşenleri süratle yerine getirmesi gerekir. İspanya da uzun ve sert bir süreçten geçerek AB’ye girdi. Bizim yaşadığımız tecrübelere dayanak söylüyorum; Türkiye üzerine düşenleri yaparsa AB’nin Türkiye’yi kabul etmemesi için hiçbir sebep kalmaz" şeklinde konuştu.

Ziyaretin ardından İspanyol heyet, uçağın düştüğü yer olan Pilav Dağı’na giderek burada yapılan anma törenlerine katıldı. Afganistan’dan dönen İspanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan Ukrayna’daki özel bir hava şirketine ait YAK-42 Tipi uçak, 26 Mayıs 2003 tarihinde Trabzon’un Maçka İlçesi Pilav Dağı’na düşmüş ve uçakta bulunan 62 İspanyol asker ve 13 mürettebattan oluşan 75 kişi, hayatını kaybetmişti.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2005 Perşembe 13:01:45
Güncelleme :1 Haziran 2005 Çarşamba 16:35:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?