23
Mayıs
2024
Perşembe
MAÇKA - TRABZON

Sümela'da heyelan tehlikesi

Maçka'nın Altındere Vadisi’nde bulunan ve 406 yılında Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde dağ gövdesine içi oyularak yapılan Sümela Manastırı’nın bulunduğu alanın heyelan tehlikesi altında bulunduğu belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Gelişli, Sümela Manastırı’nın bulunduğu alanda yaptıkları ölçümlerde kayaçlarda ciddi kırılma ve çatlamalar tespit ettiklerini söyledi.

Sümela Manastırı’nın bulunduğu alanın üst tarafında 2001 yılı Nisan ayında heyelan meydana geldiğini ve yukarıdan düşen kayaların manastıra zarar verdiğini hatırlatan Prof. Dr. Gelişli, "Manastırın bulunduğu alanda radar ve sismik ölçümler yaparak elde ettiğimiz değerleri laboratuar ortamında değerlendirdik. Manastırın bulunduğu alanın çok çatlaklı ve kırıklı bir yapıya sahip olduğunu tespit ettik. Bu alandaki kayaçlar zaman içerisinde iklimsel ve çeşitli nedenlerle zarar görmüş. Bu nedenle zaman zaman eğimin de etkisiyle heyelanlar meydana gelmektedir" dedi.

Prof. Dr. Gelişli, manastırın çevresindeki kayaların ayrışmış ve kopma tehlikesi olan küçük parçalardan oluştuğunu ve bu nedenle manastırın üst tarafında kökü olmayan kayalar için tedbir alınması gerektiğine dikkat çekerek, "Bölgedeki doğal ve yapay sarsıntılar, yerinden oynamış blokları hareket ettirebilir. Meydana gelebilecek heyelanlar için jeolojik tedbirler alınmalıdır. Oynamış zemini yerine tutturmak için serpme çimento veya çelik ağ uygulanması gerekir. Ayrıca manastırı ziyaret eden turistlerin mutlaka kask takması gerekmektedir" diye konuştu.

Yılda yaklaşık 150 bin kişinin ziyaret ettiği Sümela Manastırı, Maçka İlçesi’nin 17 kilometre uzağında bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2005 Pazartesi 12:11:53
Güncelleme :26 Nisan 2005 Salı 17:08:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
GÜLSEV EYÜBOĞLU İRHAN IP: 85.99.41.xxx Tarih : 13.03.2005 11:40:37
SÜMELA YEREL ADIYLA MERYEMANA MANASTIRI EVRENSEL BİR HAZİNEDİR.HEYELAN KONUSU BÖLGEMİZDEKİ EN CİDDİ TEHLİKE.MANASTIR İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALARI TAKTİR ETTİM.TABİİ BU BİLİMSEL ÇALIŞMANIN SİYASİ ERK TARAFINDANDA CİDDİYE ALINMASI LAZIM.BUGÜN ÜLKEMİZDE SİYASİ ERK İN BİLİME VERDİĞİ DEĞER ORTA DA.DİLERİM BU KONU CİDDİYE ALINIP DOĞRU DEĞERLENDİRİLİR.BENİM ÇOCUKLUĞUM.MANASTIRIN BULUNDUĞU DAĞIN ÜST TARAFINDA AYRALAKSA YAYLASINDA GEÇTİ.O ÖZGÜR UÇSUZ BUCAKSIZ DOĞANIN KUCAĞINDA GEÇİRDİĞİM GÜNLERİMİ UNUTAMAM.HALEN DAHA ÇOK ÜZÜLÜYORUM YÖREMİZİN BİNLERCE YILDAN BERİ SÜREGELEN YER İSİMLERİNİ KİM HANGİ MANTIKLA DEĞİŞTİRDİ.YAPTIĞIM ARAŞTIRMALARDA MANASTIRIN BULUNDUĞU LARHAN KÖYÜ ADININ TÜRKLERDE AKHUNLARIN KALE KOMUTANIN VERİLEN ÜNVAN OLDUĞUNU ÖĞRENDİM.KÜTFEN ESKİ KÖY ADLARINI GERİ ALIN.