19
Mayıs
2024
Pazar
MAÇKA - TRABZON

Türk - İspanyol dostluğu Maçka'da anıtlaştı

Trabzon'un Maçka İlçesi Pilav Dağı'nda, Afganistan'daki Barış Gücü'nde görev yapan İspanyol askerlerini taşıyan Ukrayna uçağının 26 Mayıs 2003 tarihinde düşmesi sonucu hayatını kaybeden 62 İspanyol Barış Gücü askerinin anısına, ilçe merkezindeki 100. Yıl Parkı'na yapılan 'Türk-İspanyol Dostluk Anıtı' kazanın yıldönümünde törenle açıldı.
Törene Türkiye adına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Oktar Ataman, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tümgeneral Kerim Şahin, Trabzon Valisi Aslan Yıldırım ve il protokolü katılırken; İspanya adına ise Savunma Bakanı Jose Bano Martinez, Savunma Bakan Yardımcısı Oramiral Francisco Torrente Sanchez, Or. Başpiskoposu Francisco Perez Gonzales, İspanya Büyükelçisi Manuel De La Camara, İspanya'dan gelen sivil ve askeri yetkililer ile uçak kazasında hayatını kaybeden askerlerin aileleri katıldı.
Tören bu sabah saatlerinde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Bakanı Jose Bano Martinez ve 3. Ordu Komutanı Orgeneral Oktar Ataman'ın, Türk ve İspanyol bayrakları ile örtülü Türk-İspanyol Dostluk Anıtı'nı açmalarıyla başladı. Daha sonra anıta çelenk bırakılarak saygı duruşunda bulunuldu. İspanyol heyetinin bıraktığı çelenge, Uçak Kazası'nı Araştırma Komisyonu'nun İspanyol üyelerinin isimlerinin yer aldığı kağıt bırakıldı. Daha sonra iki ülke Mili Marşları çalındı.

"HAYATINI KAYBEDEN ASKERLERİNİZ DE BİZİM EVLATLARIMIZDIR"
Törende ilk konuşmayı Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç yaptı. Genç, Atatürk'ün Gelibolu'da ölen Anzak askerleri için söylediği, "Sizin evlatlarınız burada Mehmetçikler'le koyun koyuna yatıyor. Artık onlar da bizim evlatlarımızdır" sözünü hatırlatarak, "Sizin bu dağda hayatını kaybeden askerleriniz de bizim evlatlarımızdır" dedi.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise, Afganistan'da barışı koruma görevinden geri dönerken, Türk topraklarında uçak kazasında ölen İspanyol askerlerini bugün bir kere daha saygı ile andıklarını söyledi. "Dünya barışını koruma ve terörle mücadele gibi ulvi bir amaç uğrunda ölen bu askerler, Türk ve İspanyol halklarının kalbinde ilelebet yaşamaya devam edeceklerdir" diyen Bakan Gönül, "Türkiye'nin Milli Savunma Bakanı olarak bizim topraklarımızda hayatını kaybeden İspanyol askerlerini artık kendi evlatlarımız olarak kabul ediyoruz. Türkiye ve İspanya aralarında sorun bulunmayan dost ve müttefik iki ülkedir. Türkiye ve İspanya dünyada terörle en çok mücadeleyi veren ve en büyük zararı gören iki ülke olarak aynı kaderi paylaşmaktadır. İspanya halkının süregelen terör olaylarından ve son olarak Madrid'de meydana gelen patlama nedeniyle duyduğu acıyı, aynı olayları yaşayan bir ülkenin bakanı olarak yürekten paylaşıyorum" diye konuştu.

"HEPİMİZ 62 ASKERİN ANISINI YÜREKLERİMİZDE KORUYALIM"
İspanya Savunma Bakanı Jose Bano Martinez ise törende yaptığı konuşmada teşekkürlerine ileterek, "Türkiye gibi köklü tarihi olan İspanya'ya ancak bu kadar misafirperverlik gösterilebilirdi. Sayın Maçka Belediye Başkanı'nın Türkiye'nin kurucusunun sözlerini bize hatırlatması, bu dağlarda ölen askerleri kendi evlatları olarak görmesi bizi mutlu etmiştir. Tanrı'dan dilerim, sizler ve bizler 62 askerimizin anısını yüreklerimizde koruruz. Onları anılarımızda yaşatırız. Birtakım duyguları ifade etmekte sözcükler yetersiz kalıyor" şeklinde konuştu.
Dün akşam, uçak kazasında ölen askerlerin yakınlarıyla kaldıkları otelde görüşme imkanı bulduğunu ifade eden konuk Bakan, onlara hitaben okuduğu şiirin son mısrasında, "Bu şekilde ölmek istemezlerdi" dediğini; ancak bu son mısrada yanıldığını belirtti. Martinez, bu bölümün "Öyle değil de başka türlü yaşamak istemezlerdi" olarak düzeltmek istediğini de kaydetti. Dün akşam İspanyol ailelere okuduğu şiiri, son bölümünü düzelterek tekrar okuyan Bakan Martinez'in bu sözleri, törene katılanlar tarafından alkışlandı.

Yapılan konuşmalar sonrası ölen askerlerin yakınları mum yakarak anıt önünde gözyaşı döktü. Şeref defterlerine duyguların yazılması ile tören sona erdi. Töreni 37 İspanyol ve 42 Türk gazeteci takip etti. Yapımına Mart ayı başında başlanan ve Mimar Ahmet Bayraktar tarafından projesi çizilen anıt, yaralı bir İspanyol askerini taşıyan Türk askerini sembolize ediyor. Heykelin bulunduğu sütunda ise uçak kazasında ölen askerlerin isimleri yazılıyor.
Öte yandan 100. Yıl Parkı'ndaki açılış sonrası Türk ve İspanyol yetkililer, Pilav Dağı Koçkina mezrasındaki İspanya Hükümeti tarafından yaptırılan İspanyol Anıtı'nın açılışına katılmak üzere buraya hareket ettiler.

TRABZON - İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2004 Çarşamba 23:05:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?