30
Mayıs
2024
Perşembe
TONYA - TRABZON

Karadeniz şenliğe hazırlanıyor

Havaların ısınmaya başlamasıyla yaylalarda hareketin başladığı Doğu Karadeniz'de 150'nin üzerinde şenlik yapılacak.

Türkiye'nin doğa ve yayla turizmi bakımından önemli merkezlerinin başında gelen Doğu Karadeniz, haziran ve ekim ayları arasında düzenlenen 150'nin üzerinde yayla şenliği ve festivalle her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Alternatif tatil yapmak isteyenlerin sayısı her geçen yıl artarken, Türkiye'nin birçok yerinde yayla turizminin geliştirilmesi amacıyla şenlik ve festivaller düzenlenmeye başlandı.

Dağ ve yaylaların tanıtımında etkili olan, çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklerin yapıldığı şenlik ve festivallerin en fazla yoğunlaştığı bölgelerin başında Doğu Karadeniz geliyor.

Doğu Karadeniz, vadileri, yüksek dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri ve kaleleri, coşkun akan dereleri, eşsiz doğası, şifalı kaplıcaları ve yöreye has gelenek ve göreneklerin yaşatılmaya çalışıldığı yayla şenlikleri ile alternatif turizm tutkunlarının ilgisini çekiyor. 

Rize, Trabzon, Artvin, Gümüşhane, Bayburt ve Giresun'da bin ile 2 bin 500 rakımlı 2 bini aşkın yayladan 150'sinde Haziran-Ekim ayları arasında yayla şenliği ve festivaller yapılıyor.

Geçmişte daha çok yayla göçü ve yaylada yapılan işleri eğlenceye dönüştürmek amacıyla yapılan şenlikler, son yıllarda bölgede gelişen turizme paralel olarak farklı yerlerden gelen insanların buluşma ve eğlenme yeri olmaya başladı.

Son yıllarda valilik, kaymakamlık ve belediyelerin de katkıda bulunmaya başladığı gözlenen şenliklerin bazen geniş aileler tarafından da organize edildiği görülüyor.

Resmi kurumlar tarafından düzenlenen şenliklerde, bölgenin doğal ve tarihi güzelliklerinin tanıtılmasının yanı sıra yörenin kültürel zenginliğini geleceğe taşımayı amaçlayan etkinlikler yer alıyor. Yüzlerce kişinin el ele tutup kemençe ve tulum eşliğinde horon oynadığı şenlik ve festivallerde gelenek ve görenekler yaşatılıyor.

ŞENLİKLERDE İLGİNÇ YARIŞMALAR DA DÜZENLENİYOR
Bölgenin doğal zenginliklerinin tanıtımında en etkili unsurlardan olan yayla şenlikleri, yurt içinden ve yurt dışından insanların katılımını sağlamak ve uluslararası boyuta taşımak için son yıllarda belirli bir takvime bağlandı.

Şenlikler kapsamında uzun burun, atma türkü, tahta biçme, çay ve fındık toplama, yüzme, en uzun horon halkası, kuşdili kullanarak haberleşme, balık tutma, ses yarışması, yayla güzeli, fındık güzeli, çeşitli spor yarışmaları, boğa güreşi, güzel atmaca, cins köpek ve buzağı, çorap örme, bal, yöresel yemek ve yöresel giysi yarışmaları da düzenleniyor.

YÖREDEKİ BELLİ BAŞLI ŞENLİKLER
Yöredeki bazı illerde yapılan belli başlı şenlikler ise şöyle:

Rize:
Ayder Yayla Şenliği, İkizdere Dağ Horozu Şenlikleri, Anzer Bal ve Yayla Şenlikleri, Güneyce Varda Şenlikleri, Güneysu Handüzü Yayla Şenlikleri, Anzer Bal ve Yayla Şenliği, Ardeşen Golazeno Kültür Şenliği, Rize Dağcılık ve Turizm Şenliği.
Trabzon:
Şalpazarı Ağasar Kültür Şenliği, Kadırga, Sis Dağı, Sultan Murat yayla şenlikleri, Akçaabat Geleneksel Hıdırnebi Yayla Şenliği, Çaykara Kuşmer Yaylası Şenliği, Tonya Kadıralak Yayla Şenliği, Düzköy Karadağ Yaylası Şenliği.
Artvin:
Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali, Sarıgöl Boğa Güreşleri, Ardanuç Turizm Şenliği, Borçka Kafkas Arı ve Bal Festivali, Yusufeli Boğa Güreşleri, Çamlıbel Yaylası Şenliği, Arhavi Kültür ve Sanat Festivali, Ardanuç Efkari Aşıklar Şenliği ve Karakucak Güreş Festivali.
Giresun:
Kümbet Yayla Şenliği, Bektaş Yayla Şenliği, Sis Dağı Yayla Şenliği, Karaovacık Yayla Şenliği, Aksu Yayla Şenliği.
Gümüşhane:
Zigana Dağı Şenlikleri, Kuşburnu ve Pestil Şenliği, Kadırga Yayla Şenliği, Kazıkbeli Yayla Şenliği, Güvende Yayla Şenliği.
Bayburt:
Dede Korkut Şenlikleri, Soğanlı Yayla Şenliği, Kopuz Köyü Yayla Şenliği.

.
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 17:18:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?