3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Herkül heykeli eski yerine konuldu

AK Partili Eski Belediye Başkanı Murat Sesli tarafından sahildeki yerinden kaldırılarak Cehennemağzı Mağaraları'nın girişine konulan Herkül heykeli, CHP'li Belediye Başkanı tarafından eski yerine konuldu.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 2006 yılında ANAP'dan Belediye Başkanı olan Halil Posbıyık tarafından sahil bandına konulan Yunanlıların mitolojik kahramanı Herkül heykeli, 2008 yılında AK Parti'den Belediye Başkanı olan Murat Sesli tarafından gece yarısı yerinden sökülerek Cehennemağzı Mağaraları'nın girişine konulmuştu. 2007 seçimlerinde Demokrat Parti'den milletvekilliği adayı olmak için Belediye Başkanlığı'ndan istifa eden Halil Posbıyık, 2009 seçimlerinde tekrar başkan seçildi. Posbıyık, AK Partili
Eski Belediye Başkanı Murat Sesli tarafından kaldırılan Herkül heykelini tekrar sahil bandındaki eski yerine koydurdu. Kdz. Ereğli Belediyesi ekipleri tarafından sabah saatlerinde Cehennemağzı Mağaraları girişinden sökülen Heykel sahil bandındaki yerine konuldu.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, heykeli yapan heykeltıraşın belediyeyi mahkemeye verdiğini ve davanın hâla sürdüğünü belirtti. Kendilerinin meşru bir iş yaptıklarını belirten Başkan Posbıyık, eski yönetimin ise gayrimeşru bir iş yaptığını ileri sürdü. Yanlıştan dönüldüğünü belirten Posbıyık, değişen bazı isimlerinde tekrar eski haline getirildiğini belirterek şöyle konuştu: "Birçok belediyeler kentsel tasarım projelerini çok paralı olduğu için yapmaz. Ama bizim sahilimiz çok değerli olduğu
için ERDEMİR Genel Müdürlüğü'nden Ordu Evi'ne kadar olan bölümde herhangi bir yanlış işlem yapılmaması ve bir plana bağlanması için Mimar Sinan Üniversitesi profesörlerinden Mehmet Çubukçu ve ekibiyle anlaşma imzaladık. Sahil bandında Kentsel Tasarım projesi yaptık. Kentsel tasarım projelerini hayata geçirmeye çalıştık. Bu projelerden bir tanesi Herkül'dü. Yani biz mimarlara buraya bir Herkül heykeli yapalım diye ısrarla üzerine gitmedik. Kdz. Ereğli'nin mitolojik tarihinde yeri çok önemli olduğu için o
noktaya bir Herkül heykeli koymuşlar. Biz belediye başkanlığından milletvekilliği için ayrıldığımızda Herkül heykeli yerimize gelen yönetim tarafından kaldırıldı. Yanlış bir hareketti. Bunun içinde heykeli yapan heykel tıraşta, izinsiz olarak kaldırıldığı için mahkemeye başvurdu. 150 bin TL'lik bir tazminat davası açtı. Dava hâla yürürlükte"
Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferit Özşen de, heykelin izinsiz kaldırılmasının ardından belediye hakkında davacı olmuştu.
Belediye Başkanı Posbıyık davanın halen devam ettiğini belirterek, kendilerinin davanın düşmesi için heykeli yerine koymadıklarını söyledi. Başkan Posbıyık, belediye başkanlığından ayrıldığı zaman gayri meşru bir iş yapıldığını belirterek şunları söyledi: "Heykel kaldırılmıştı, çağdaş bir kent olan Kdz. Ereğli'de heykelin kaldırılması nedeniyle çok üzüntü duymuştum. Onlar gece gizlice kaldırdılar. Ama biz gündüz meşru bir şekilde basın mensuplarına da haber vermek suretiyle yerine koyduk. Doğrusu buydu,
doğru olanı yaptık. Dava açılmış devam ediyor. Biz dava düşsün diye yapmadık bu işi. Biz zaten yönetime geldiğimizde yerine koyacaktık. Sanat okulunun orada bir söylemim vardı benim. 'Denizin mavisi, ormanın yeşili, güneşin sarı, dünyanın orijinal renkleri sadece Kdz. Ereğli'de var. Kdz. Ereğli'yi görmeden ölmek, öbür dünyaya eksik gitmektir demek' diye büyük bir tabelamız vardı. Bunu da maalesef bir önceki yönetim alarak hurdalığa atmış. Bu tabelayı hurdalıktan aldık onarımını yaptık yerine asacağız.
Birçok yerlerde isim değişikliği yapılmış onları tekrar eski haline getiriyoruz. Bizden evvelki yönetimin koyduğu isimleri değiştirmiyoruz. Belediyecilikte böyle bir şey yok. Belediyecilikte devamlılık esastır."
HERKÜL EFSANESİ
Mitolojide Herkül`ün, cehennem köpeği Kerberus'u kaçırmak için yer altı Tanrısı Hades'in yönettiği, hiçbir ölümlünün geri dönemeyeceği 'Ölüler Ülkesi'nin yer aldığı Cehennemağzı Mağarası'na indiğine inanılıyor. Herkül`ün, Ölüler Ülkesi'nin bekçisi üç başlı ve yılan kuyruklu köpek Kerberus`u, Olimpos İlahları Hermes ve Athena'nın yardımıyla Cehennemağzı Mağarası'ndan yeraltındaki Ölüler Ülkesi'ne inerek kaçırdığı belirtiliyor.

İha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2009 Perşembe 15:04:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?