5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Anayasa Mahkemesi'ne kadın başkan sevinci

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na ilk kez bir kadının seçilmesi, özellikle kadın hakları için mücadele eden kadın derneklerini sevindirdi.

Kadın Adayları Destekleme Ve Eğitme Derneği ( KA-DER) Balıkesir Şubesi Başkanı Ayşe Figen Zeybek, Anayasa Mahkemesi'ne Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir kadının seçilmesinin, ülke ve kadınlar açısından önemli bir adım olduğunu söyledi. Mustafa Bumin'in yaş haddinden emekliye ayrılması nedeniyle yapılan seçimlerde, 6 oy alan Tülay Tuğcu'nun, Anayasa Mahkemesi'nin ilk kadın başkanı olmasının kadınları cesaretlendirdiğini söyleyen Zeybek, Tuğcu'ya hem bulunduğu konum nedeniyle hem de kadın olarak büyük görevler düştüğünü söyledi.

Atamaya dair görüşlerini dile getiren Zeybek, "Toplumsal cinsiyet eşitliği konusu, mahkemelerdeki erkek kadrolaşmasının önüne geçilmesi bakımından çok önemli. İşte bu noktada Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilen Tülay Tuğcu'ya ve onu bu göreve taşıyanlara görev düşüyor. Umarız ki, Anayasa Mahkemesi, çağdaş, hukukun genel ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine, Atatürk ilke ve devrimlerine, anayasanın getirdiği demokratik, laik hukuk devletine bağlı olarak, usul ve esasında değişiklik olmaksızın çalışmalarına devam edecektir'' dedi.

Ayrıca son zamanlarda siyasi parti yöneticilerinde de kadınlara yönelik yapılan kota uygulamaları ile kadın politikalarındaki gelişmelerin olumlu olduğunu da sözlerine ekleyen Zeybek, "Bir süreden beri cinsiyet eşitliğinin uygulanabilmesi ve kadınlar aleyhine işleyen eşit olmayan yarışta, yönetimlerde, siyasi partilerde ve erkek egemen kadrolardaki dengeyi kota sayesinde düzeltebilmek amacıyla kadınlar için özel önlem, cinsiyet kotasının gerekliliğini savunuyoruz. Dernek olarak yaptığımız çalışmaların olumlu sonuçlanması bizleri mutlu ediyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2005 Perşembe 14:04:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?