5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Başpehlivana altın kemer yerine düve

Balıkesir'de, bu yıl 25.'si düzenlenen geleneksel Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan Savaş Yıldırım oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin pehlivanı Yıldırım'a, altın madalya ve birincilik kupasıyla birlikte bir de düve verildi.

AK Parti Milletvekilleri İsmail Özgün ve Ali Aydınlıoğlu ile CHP Milletvekili Orhan Sür, İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Akif Okur, AK Parti İl Başkanı Zekai Kafaoğlu, belediye başkanları ile çok sayıda davetliyle birlikte 5 bine yakın seyircinin izlediği yağlı güreşlere Kırkpınar başpehlivanı Şaban Yılmaz'ın, 35 milyar lira istemesine karşın tertip komitesinin 15 milyar lira teklif etmesi sebebiyle rakamı az bulduğu için gelmediği, Yılmaz'ın Muğla Yatağan'daki yağlı güreşlere katılmayı tercih ettiği bildirildi.

Öte yandan, 21'i başpehlivan olmak üzere toplam 487 güreşçinin er meydanına çıktığı Kurtdere'de geçen senenin başpehlivanı Ümit Balta ile finale kalan Savaş Yıldırım, zorlu mücadeleyi kazanan isim oldu. Başpehlivan Yıldırım'a altın madalya ve kupalarının yanı sıra Tarımsal Süt Üreticileri Birliği tarafından da bir düve hediye edildi. Başpehlivan, kendisine şart koşulması üzerine yüzlerce kilo ağırlığındaki düveyi kucaklayıp kaldırınca 1.5 milyar lira değerindeki hayvanın da sahibi oldu. Bu arada, ünlü başpehlivan Ahmet Taşçı, baş elemelerinin ikinci turunda rakibi Nizamettin Akbaş ile kıyasıya bir güreş tuttu. Ancak Taşçı, sağ kulağından yaralanınca sağlık ekibi müdahale etti. Taşçı, bir süre daha güreştikten sonra çekilerek galibiyeti rakibine bıraktı.
Bu arada, 5 milyar lira ile başlatılan ağalık ihalesini 20 milyar lira veren Sönmezler Et Galerisi'nin sahibi Ekrem Ergüven kazandı. Er meydanında tribünleri selamlarken omuzlar üzerinde taşınan güreş ağası Ekrem Ergüven, bahşiş almak isteyen davulcular ve kalabalık etrafını sarınca zor anlar yaşadı. Ağayı bahşişçilerden kurtarmak isteyen bir pehlivan ile davulcular arasında tartışma çıktı. Sonunda istedikleri bahşişi alamayan davulcular, ağaya küserek sessiz şekilde yerlerine döndü.
Akşam geç saatlere kadar süren Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri, pehlivanlar arasında zaman zaman yaşanan gerginliklerin dışında olaysız şekilde sona erdi.
Müsabakalarda alınan sonuçlar şöyle:
Baş 1. Savaş Yıldırım, 2. Ümit Balta, 3. Ahmet Yavuz ve Kadir Ergin.
Başalt: 1. Mahmut Yakan, 2. Ahmet Kavakçı, 3. Salim Donat ve Veysel Şirin.
Büyük Orta: 1. Nevzat Coşkun, 2. İlhan Çıtak, 3. Zeki Balta ve Ali Gürbüz.
Küçük Orta Büyük Boy: 1. Mustafa Yenisancak, 2. Hüseyin Ergin, 3. Ercan Sancak ve Yunus Karabay.
Küçük Orta Küçük Boy: 1. Yunus Karabay, 2. Mecit Yıldırım, 3. Murat Saçaklı ve Veysel Kavuk.
Deste Büyük Boy: 1. Cafer Zengin, 2. Erdal Geçer, 3. Serdar Toprak ve Tahsin Arslan.
Deste Orta Boy: 1. Kadir Gültekin, 2. Fatih Kocaer, 3. Cengiz Kurt ve Serkan Karatepe.
Deste Küçük Boy: 1. Yavuz Kocaer, 2. Mecit Yıldırım, 3. Murat Saçaklı ve Veysel Kavuk.
Teşvik 1. Gürcan Çalışkan, 2. Oğuz Ceylan, 3. Mustafga Şahin ve Semih Yılmaz.
Tozkoparan: 1. Nuh Ceylan, 2. Ahmet Bey, 3. Sefer Şen ve Kadir Karaman.
Minikler: B. Emre Tatlı, Engin Bozkurt, Aykut Işık, Abdullah Özdamar, A. Kadri Kurt, Ozan Karatepe, Umut İzmir, Uğur Taştan, Enes Kaya, Mehmet Avcı ve Muhammet Avcı.
Sembol: Barış Can, Mustafa Arslan, Latif Kara ve Yasin Tatar.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2005 Pazar 23:59:29
Güncelleme :25 Temmuz 2005 Pazartesi 16:55:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?