5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Çiftçiye 7 trilyon DGD ödemesi

Balıkesirli çiftçilere, doğrudan gelir desteği (DGD) paraları ödenmeye başladı. İlk ödemeler Balya ve Dursunbey ilçelerinde başlarken, bu iki ilçedeki toplam ödenecek meblağ yaklaşık 7 trilyon lira.

Dünden itibaren Ziraat Bankası şubelerine giden Balyalı ve Dursunbeyli binlerce çiftçi, dönüm başı 16 milyon lira olarak açıklanan desteklemelerin ilk etapta 10 milyon liradan yapılan dilimlerini veznelerden aldı. Ceplerine nakit para giren çiftçilerin mutlulukları yüzlerine vururken, Balya Ziraat Odası Başkanı Ali Ceyhan, Tarım Bakanı Sami Güçlü’ye tüm çiftçiler adına teşekkür etti. Bankada destekleme primlerinin ödenmesini takip eden Ceyhan, "16 milyonun 10 milyonu dağıtıyor. 6 milyon lira bilahare verilecek. Bu desteklemelerin devamını istiyoruz" dedi.

Balıkesir bölgesinde ilk ödemelerin yapıldığı Balya ve Dursunbey’deki Ziraat Bankası şubelerinin, 2 hafta sürmesi beklenen ödemeler için cumartesi ve pazar günleri de çalışacağı öğrenildi. Balya’da 3 bin 500 çiftçiye 2 trilyon 338 milyar lira ödeneceği bildirilirken, Dursunbey Ziraat Odası Başkanı Özcan Savur da ilçesinde toplam 7 bin 125 çiftçiye 4.5 trilyon lira destekleme parası ödeneceğini, Dursunbey’de DGD’ye esas tarım arazinin 21 bin hektar olduğunu açıkladı.

"KALKINMADA ÖNCELİK İSTİYORUZ"

Anadolu’da elektrik kullanmaya başlayan ilk ilçe olma özelliği taşıyan Balıkesir’in Balya İlçesi, siyasi yardım bekliyor. Ziraat Odası Başkanı Ali Ceyhan, 10 yıldır verdiği mücadeleye rağmen Balya’yı kurtaramadıklarını, kısa bir süre önce adliyelerinin kapatılmasına rağmen, hükümetten hala umutlu olduklarını söyledi.

Yıllar evvel kalkınmada öncelikli ilçe statüsünde olan Balya’nın tekrar bu statüye alınmasını isteyen Ceyhan, "Çiftçimiz kendi yiyeceğiyle hayvanının yemini ancak çıkarıyor. Desteklemeler devam etsin, fakat yararlanan çiftçi çok az. Balyamız hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Gençlerimiz paraları olmadığı için hayvancılık yapamıyor, şehirlerde çalışmaya uğraşıyorlar ama iş yok. Balya’da hayvancılıkla ilgili potansiyelimiz var, iş sahamız hazır. Bilhassa hayvancılıkla ilgili kredi faizlerinin düşürülmesini istiyoruz. Köylülerimize hiç olmazsa 4’er büyükbaş hayvan, 40-50 koyun, 25-30 tane keçi verelim. Bu tür teşvik ve desteklemelerde Balya’ya öncelik tanınmasını istiyoruz" diye konuştu.

Bu arada Kepsut İlçesi’nde de çiftçilere doğrudan gelir desteği paralarının dağıtılmasına başlandığı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2005 Cumartesi 17:11:36
Güncelleme :26 Şubat 2005 Cumartesi 17:14:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?