5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Emniyet Müdürü Uzunkaya'dan açıklama

Balıkesir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, son günlerde il merkezi ve ilçelerde yayınlanan bazı yerel ve bölgesel gazetelerde çıkan hırsızlık haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, ilgili gazeteleri daha duyarlı olmaya çağırdı.
Müdür Uzunkaya, Edremit'teki bir büfede gerçekleşen hırsızlık olayıyla ilgili, "Esnaf, elinde sopa hırsız nöbeti tutuyor", "Büfeye 16 kez hırsız girdi" başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığını, vatandaşları yanlış yönlendirdiğini ileri sürdü. Haberlerle ilgili olarak yapılan çalışmada, Yılmaz Akpınar Bulvarı üzerindeki H.Ö.'nün işlettiği (Halil Öztürk-51) Ergenekon Büfe'de, 28 Eylül 2005, 14 Nisan 2002, 7 Haziran 2002, 27 Şubat 2003 ve 21 Haziran 2005 tarihlerinde toplam 5 hırsızlık olayı meydana geldiği, 21 Haziran 2005 tarihindeki hırsızlık olayının saat 07.30 sıralarında kendisinin işyerinde uyuduğu sırada dışarıdaki dondurma dolabının kilidinin kırılması suretiyle meydana geldiği, 07 Haziran 2002 tarihli olayın ise aydınlatılarak failinin Edremit Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildiği, diğer 4 olayın faillerinin tespiti ve yakalanmasına çalışıldığı bildirildi. Ayrıca, haberde geçen Edremit Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemil Gündüz'ün, "İlçede hırsızlık olaylarının sürekli arttığı" yönündeki beyanının Gündüz ile yapılan görüşmede bu sözlerin kendisine ait olmadığını söylediği, habere yansıtılan bölümün gerçek dışı olduğunun anlaşıldığı belirtildi.

"EVDEN HIRSIZLIKLARIN ÖNÜ ALINAMIYOR"

Özellikle evden hırsızlıkların önüne geçilemediğini, bundaki en büyük etkenin ise vatandaşların kişisel güvenlik ve kontrol eksikliğinden kaynaklandığını vurgulayan İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, şöyle konuştu:
"2004 yılından itibaren, özellikle Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Bandırma ve Erdek gibi turistik ilçelerimizde, motosikletli yunus timleri oluşturulmuş ve turizm sezonunda 3 ay boyunca il merkezinden yeteri kadar takviye personel gönderilmiştir. İlimize yeni atanan personel, ağırlıklı olarak bu ilçelerimizde istihdam edilmiş ve hemen tüm ilçelerimiz, imkanlar zorlanarak araç, gereç ve teknik donanım yönünden güçlendirilmiştir. Özellikle 2005 yılı yaz döneminde başta Edremit olmak üzere sahil ilçelerimizin tamamında plajlarda, sahillerde meydana gelen hırsızlıklarda büyük oranda azalma sağlanmış, evlerin yeterli kişisel güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle evden hırsızlıklarda ise istenilen başarı sağlanamamıştır. Yapılan çalışmaların ve alınan güvenlik tedbirlerinin daha etkin ve verimli olabilmesi için vatandaşlarımızın duyarlılıkları ve kişisel emniyet tedbirleri (kapı- pencere açık bırakmama vb.) büyük önem arz etmektedir. Şüpheli her türlü olay ve şahıslarla ilgili tespitlerin 155 Polis İmdat telefonuna bildirilmesi görevlilerimizin olaylara daha hızlı ve etkin müdahale gücünü arttıran bir faktördür. Ayrıca, esnaflarımız ve vatandaşlarımızın menşei belli olmayan ve hırsızlık malı olabilecek malzemeleri satın almamaları, bu tür malzemeleri getirenleri derhal görevlilerimize bildirmeleri vatandaşlık görevi olduğu kadar hırsızlık olaylarının azalmasında da büyük etken olacaktır. Vatandaşlarımızın huzuru, mal ve can güvenliği için emniyet teşkilatı olarak yapabileceğimiz tüm çalışmalar büyük bir gayretle kesintisiz sürdürülmekte olup, olayın sadece polisiye bir vaka olmadığının ve aksine her kurum ve bireyin sorumluluklarının bulunduğunun bilinmesi gerekmektedir. Aynı duyarlılığı abartılı haberlerle toplumu ümitsizliğe ve teslimiyete yönlendirebilen yazılı ve görsel medyanın da göstermesi taktir edilir ki büyük önem taşımaktadır."

"KUYUMCUYA BIÇAKLI GASP GİRİŞİMİ"

Bu arada yine bir gazetede çıkan, "Güpegündüz soygun mu?, Kaşif Acar Caddesi üzerinde bulunan Atasoy Kuyumculuk'ta meydana gelen bıçakla yaralama olayında sır perdesi aralanamadı" başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığı gibi vatandaşları da yanlış yönlendirdiğinin anlaşıldığı bildirildi. Yayınlanan haberle ilgili derhal araştırma yapıldığını açıklayan emniyet müdürlüğü, Bandırma İlçesi'nde, Kaşif Acar Caddesi üzerinde işletmeciliğini B.B.'nin (Baki Beceren) yaptığı Atasoy Kuyumculuk isimli işyerine, 26 Ağustos 2005 günü saat 16.00 sıralarında Y.Z.C. isimli şüphelinin gelerek 1 adet künye alışverişi yapmak istediği kaydedildi. Alışveriş sırasında annesinin kredi kartını kullanmak isteyen şüphelinin bu isteği kuyumcu tarafından kabul edilmedi. Bunun üzerine, dışarı çıkıp telefon görüşmesi yaptıktan sonra tekrar işyerine giren şüpheli, annesinin 10 dakika sonra geleceğini söyleyip bekleyeme başladı. Bir an arkasını dönen işyeri sahibi, tekrar geriye döndüğünde şüphelinin bıçakla kendisine saldırmaya çalıştığını fark etti. tutmaya çalışırken kolundan yaralanan işyeri sahibinin bağırması üzerine paniğe kapılan şüpheli, kuyumcudan çıkıp Cumhuriyet Meydanı'na doğru kaçmaya çalışırken, vatandaşların da yardımıyla, polis ekipleri tarafından yakalandı. Emniyetteki ifadesinde borçlarını demek için bu yola başvurduğunu söylediği bildirilen Y.Z.C.'nin sevk edildiği adli makamlarca tutuklandığı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2005 Cumartesi 01:17:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
BAKİ BECEREN IP: 85.96.2.xxx Tarih : 3.10.2005 15:43:52
BEN OLAYIN MAĞDURU KUYUMCUYUM.BANDIRMA'DA YAYIN YAPAN 2 YEREL GAZETENİN 27-AĞUSTOS-2005 GÜNKÜ SAYILARINDA "GÜPEGÜNDÜZ SOYGUN MU?" VE "TARTIŞMA KANLI BİTTİ" BAŞLIKLARINI GÖRDÜM.BU BAŞLIKLAR KESİNLİKLE GERÇEKLERİ YANSITMAMAKTA VE OKUYUCULARINI YANLIŞ YÖNLENDİRMEKTEDİRLER.BENİM BAŞIMA GELEN OLAY TAMAMEN GASP AMAÇLIDIR.OLAYI GERÇEKLEŞTİREN ŞAHIS SUÇUNU İTİRAF ETMİŞ VE TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLMİŞTİR.