5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Eski İHD'li doktor memurluktan atıldı

Balıkesir’de İnsan Hakları Derneği (İHD) şubesinin doktor olan eski başkanı Bekir Ceylan, başkanlığı döneminde yapılan yayınlarda 'Kürt' propogandası yaptığı gerekesiyle memurluktan atıldı.

Kurtuluş isimli derginin düzenlediği bir anketi bizzat desteklediği ve ankette sözde Kürt haritasını belirleyen deyim kullanıldığı gerekçesiyle hakkında açılan soruşturma çerçevesinde Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucu memurluktan atıldığını, kendisine bir komplo kurulduğunu iddia ederek hukuk mücadelesi başlattığını söyledi.

Türkiye’de devlet memurlarının şube başkanlığı yapıp yapamayacağının tartışıldığı dönemde İHD Balıkesir Şube Başkanı olan Balıkesir Devlet Hastanesi doktorlarından Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist Dr. Bekir Ceylan hakkında, 13 yıl devam ettiği İHD başkanlığı döneminde birçok dava açıldı. 14 Temmuz 1997 tarihinde Emniyet Müdürlüğü Dernekler Masası ekiplerinin yaptığı bir denetimde, "yasak yayın bulunduğu, yasak bir yayın organının anket formunun doldurulduğu tespiti" ile valiliğe şikayette bulunuldu. Valilik kanalıyla Cumhuriyet Savcılığı’na intikal ettirilen konu hakkında savcılıkça takipsizlik kararı verildi. Yine valilik tarafından Sağlık Bakanlığı’na rapor edilen konuyla ilgili bakanlık bir müfettiş görevlendirdi.

Balıkesir’de inceleme yapan müfettiş, devlet hastanesinde görev yapan, aynı zamanda İHD Başkanı olan Bekir Ceylan’la ilgili iddiaları araştırdı. Müfettiş raporuyla 27 Ocak 1999 tarihinde memuriyetten uzaklaştırılan Bekir Ceylan, Bursa İdare Mahkemesi’ne açtığı davayı kazanarak, 2000 yılında tekrar görevine başladı. Sağlık Bakanlığı’nın Danıştay nezdindeki temyiz istemi, Danıştay 12. Dairesi tarafından Bekir Ceylan’ın lehine sonuçlandı. Ancak, bundan 4 yıl sonra Nisan 2004’te bakanlığın, "karar düzeltme" istemini değerlendiren Danıştay 12. Dairesi, daha önce Ceylan’ın lehine verdiği kararı oy çokluğuyla bozdu. Mahkeme süreci devam eden Bekir Ceylan, 1999 yılında çıkarılan 4455 sayılı Af Kanunu’ndan yararlandırılmayarak işine son verildiğini, memuriyetten atıldığını ve haksızlığa uğradığını iddia etti.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’I ÖRNEK ALIYOR

Ceylan, "Benim yasa dışı DHKP/C örgütünün üyesi olduğumu iddia ettiler. Böyle bir şey yok. Söz konusu anket de Türkiye genelinde tüm şubelerimizin katıldığı bir anketti. Kurtuluş dergisinin hazırladığı ’Halk Anayasası’ isimli anketti. Anketin 5. sorusunda ’Kürt ulusu’ diye bir cümle geçiyor. Bu deyim çarpıtılmış, ’Kuzey-Güney Kürdistan’ şeklinde kullanılarak bölücülük yapıldığı iddiasıyla soruşturma açılıyor, nihayetinde savcılığın takipsizlik verdiği konu yüzünden memurluktan atıldım" diyerek tepki gösterdi. 30 yıllık hekimlik ve memuriyet hayatının şahsına karşı oynanan bir oyunla alt üst edildiğini, bunun demokrasi mücadelesi veren tüm aydınlara bir uyarı ve gözdağı anlamı taşıdığını iddia eden Ceylan, psikiyatrist olmasına rağmen hem kendisinin hem de ailesinin psikolojisinin bozulduğunu ileri sürdü. İHD eski başkanı Bekir Ceylan, Türkiye’de mutlaka kazanacağına inandığını söylediği hukuk mücadelesinde öncelikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı örnek aldığını vurguladı. Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kesinlikle haksızlığa uğradım. Türkiye’deki mahkemeleri kazanacağım, kesin inanıyorum. Ama, bu olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AHM) daha çok boyutlarıyla bireysel hakkımı koruyacağım ve şahsıma yapılmış olan zararı telafi edeceğim. Psikolojim bozuldu. Ailemi, çoluk çocuğumu etkiledi. Üniversitede okuyan 2 çocuğum şoka uğradılar. Ekonomik durum birden zayıflayınca, birçok şey kısıldı. Bu bile aileme yapılan bir baskıdır. Ben İHD başkanı olduğum 1989 yılında Türkiye’de insan haklarından bahsedilmezken, bugün okullarda okunuyor; hatta polislere insan hakları dersi veriliyor. Artık Avrupa bizi insan hakları derslerinden yargılıyor. Benim DHKP/C’li olmadığımı bütün Balıkesir biliyor, polis de bilir. Şimdiki başbakanımız legal bir şiir okuduğu için 3 ay hapis yattı. Ama, bugün başbakandır. Onun için ben de hukuk mücadeleme devam ediyorum." dedi.

Memurluktan atılmasına rağmen emeklilik hakkı elinden alınmayan Bekir Ceylan, Bursa İdare Mahkemesi’ne açtığı 2. davayı kazanacağını, aksi halde AHİM’ye gideceğini, haklarını tekrar elde edinceye kadar mücadelesini sürdüreceğini bildirdi. Dr. Bekir Ceylan, 13 yıl kesintisiz yaptığı İHD Şube Başkanlığı’na, 1 yıl önceki seçimlerde neden yeniden seçilemediği yönündeki bir soruya ise, EMEP ve Kürt kökenli grupların sergilediği muhalefeti gösterdi.

Bekir Ceylan’ın İHD Başkanlığı sırasında Kurtuluş dergisinin çoğaltıp izinsiz gönderdiği belirtilen ve yasa dışı olduğunu kaydedilen 28 sorudan oluşan anket, o dönemde toplatılmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2005 Çarşamba 13:29:11
Güncelleme :27 Ocak 2005 Perşembe 14:07:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?