5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Havanın kaplanları büyüledi

NATO üyesi ülkelerin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı kaplan (tiger) filoları Balıkesir’de buluştu. Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda buluşan NATO kaplanları, 29 Nisan-9 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek olan Tiger Meet-05 (NTM-05) tatbikatının ikinci günü yapılan halk gününde kamuoyuna tanıtıldı.

Tatbikatın merkezi olan Balıkesir’deki 9. Ana Jet Üssü’ne giriş-çıkışlarda sıkı güvenlik tedbirleri alındı. NATO kaplanlarının tatbikatına Türkiye ile birlikte Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İngiltere, Polonya (uçaksız) aktif, Avusturya ve İsviçre’nin ise gözlemci olarak katıldığı bildirildi. Tatbikata Belçika F-16’larla, Almanya Tornado, Fransa Mirage-2000, Çek Cumhuriyeti Mİ-17 ve Mİ-24 helikopterleri, İngiltere Puma helikopteriyle katılırken, Türkiye’den de 9. Üs’ten 192. Filo, Merzifon 5. Üs’ten 151 ve 152., Diyarbakır 8. Üs’ten 182. Filo olmak üzere 25 uçakla iştirak etti. Tatbikattaki toplam uçak sayısının 50 olduğu, ayrıca Konya’da konuşlanan NATO Awacs uçağıyla İncirlik Üssü’nde bekleyen KC 135 R tipi tanker uçağın da tatbikatın aktif hava unsurları arasında yer aldığı öğrenildi.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın idaresinde ve Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın ev sahipliğindeki NATO tatbikatının, Türk hava sahalarıyla sınırlı olduğu kaydedildi. Üsteki apronda sergilenen kaplan amblemli NATO uçakları ve savaş helikopterleri, vatandaşların büyük ilgisini çekti. Tatbikatın resmen başlamasına rağmen, halk günü olduğu için savaş uçaklarının uçuş yapmadığı faaliyette, yabancı ülkeleri mensup filolar, kendilerine ait standlarda sergiledikleri ürünlerin satışını yaptı. Kaplan maketli bir NATO askeri, gerçeğe yakın kostümüyle ilgi odağı olurken, hava üssüne getirilen gerçek kaplan ise tüm dikkatleri üzerine çekti.

"Merrly" isimli bakıcısıyla birlikte İstanbul’daki İtalyan Medrano sirkinden getirilen "Paşa" adlı yavru kaplan, tatbikata ayrı bir renk kattı. 9 aylık olduğu öğrenilen Paşa, dışarıda kendini bekleyen kalabalıktan ürktü. Kaplanı yakından görmelerine izin verilen halk birden hücum edince, paniğe kapılan hayvan, kükreyerek yaklaşanlara izin vermedi. Yetkililerin sessizliği sağlamasının ardından bakıcısı tarafından kaplan, üzerine yağan yağmurdan da ürkünce, içine konulduğu demir kafesin üzeri asker çadırıyla örtülerek muhafazaya alındı.

Bu arada, aniden bastıran sağanak yağmur sebebiyle, vatandaşlar zor anlar yaşadı. NATO askerleri uçakların kanatları altına sığınırken, vatandaşlar da küçük çadırlarda ve levha altlarında yağmurdan korunmaya çalıştı. Tatbikat alanında standları gezen Vali Atıl Üzelgün, önemli bir faaliyete ev sahipliği yapmanın sorumluluğunu layıkıyla yerine getirmeye çalıştıklarını belirterek, "Askeri bir konu. Ancak, ev sahipliği yapmamız bizim için önemli. Çok değişik ülkelerden, değişik ve nitelikli personelin ilimize teşrifleri bizi mutlu etmiştir. Hava Kuvvetleri Komutanı sayın Argüz Paşa ve Üs Komutanımıza da büyük bir ev sahipliği düştü. Tabii buna bütün Balıkesir’in de katkısı olmuştur. Etkinlik olarak gördüğümüz bu olayı çok ciddiye almamız ve ev sahipliğini çok iyi yerine getirmemiz gerekir" dedi.

Tatbikatın halk günü faaliyetine Vali Atıl Üzelgün ile birlikte Garnizon Komutanı Tümegeneral Saffet Kaya, 9. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Akın Öztürk, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Seyfullah Saldık, diğer askeri ve sivil erkanla çok sayıda vatandaş katıldı. Tatbikata katılan ülkelerin standları ve helikopterlerin tanıtımı büyük ilgi görürken, NATO pilotları da çocuklara yakın alaka gösterdi. NATO Tiger Meet-05 tatbikatıyla ilgili 5 Mayıs tarihinde basın günü yapılacağı, bu programda uçakların gösteri yapacağı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2005 Cumartesi 19:23:10
Güncelleme :11 Mayıs 2005 Çarşamba 14:25:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?