5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Liseli mucitten inanılmaz buluş

Lise öğrencisi Onur Aydın, idrardan gübre yaptı. Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde tatil yapan İstanbul Kadıköy Anadolu Lisesi 2. sınıf öğrencisi Onur Aydın, idrardan gübre yaparak, 13. İnepo Ulusal Çevre Proje Olimpiyatı'nda çevre biyolojisi dalında ödül aldı.

Aydın, "Kendi Vücudunuzdaki Kuyudan Bitkilerinizi Sulayın" adlı projesi ile katıldığı çevre yarışında birinci olan ve Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan başarı sertifikası alan 16 yaşındaki Aydın, çocukluğundan beri araştırmaya meraklı olduğunu söyledi.

İnepo Çevre Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı ile Orman ve Çevre Bakanlığı'nın biyoloji dalındaki yarışmasına 120 kişinin katıldığını belirten Aydın, "İdrarın bitkilerde gelişmeye sebep olduğunu ispatladım. Hormonların, vitaminlerin ve minerallerin fazlası boşaltım sistemi aracılığı ile su, üre ve ürik asitle birlikte dışarı atılır. Vücut bunları zararlı değil, fazla olduğundan dolayı atar. Ayrıca idrar zamanla amonyağa dönüşür, böcek savıcı haline gelir. Eşit şartlarda 6 saksıda çim tohumunu talaşla karıştırdım. Eş zamanlarda musluk suyu, deniz suyu, seyreltilmiş amonyaklı su, idrar, kireçli su ve saf su ile suladım. Sadece çeşme suyu ve idrarla sulananlar yaşadı. Diğerleri ise çürüdü. En fazla gelişme de idrarla sulananda oldu" dedi.

Araştırmalarına devam ettiğini anlatan Aydın, "Projemde sağlıklı insanlardan ciddi boyutta karaciğer ve böbrek hastalığı olmayan insanlardan alınıp büyük tanklarda toplanan idrarın, su yardımı ile PH derecesi ve madde konsantrasyonu dengelenerek, kolaylıkla gübre olarak kullanılabileceğini ispatladım. PH faktörü bu işlemlerde çok önemlidir. İdrar ilk aşamada asittir. Zamanla ürenin amonyağa dönüşmesi ile alkalin bir hal almaktadır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2005 Pazartesi 16:51:52
Güncelleme :25 Temmuz 2005 Pazartesi 16:54:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şenol şeker IP: 81.215.1.xxx Tarih : 27.07.2005 09:40:11
coook güzel haber... arakads da maşallah güel yeterneklerı var allah dileyim ülkemize böyle kardeslrimizi ve bu gibi faydalı devamını getirmesini... tepikler başarıların devamını dileğimle ...