5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Türk ve Yunan belediyelerinden AB'ye ortak proje

Kuzey Ege’deki belediyeler ile Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki belediyeler, Avrupa Birliği destekli ortak projeler üretecek.

Türkiye - Yunanistan Sınır Ötesi İlişkiler Programı (İntereg III A) kapsamında Akçay Belediyesi’nin de için de yer aldığı Kuzey Ege’deki belediyeler ile Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki belediyeler, ortak projeler hazırlayarak, Avrupa Birliği’ne sunacak.

Programın ilk adımında Yunanistan’dan Petra, Thermi, Kalloni, Midilli, Eyergoylas, Polomari, Mantamados, Polihnitos, Agai, Limmi belediye başkanları ve meclis üyeleri ile Kuzey Ege’deki belediye başkanları ve meclis üyeleri İzmir’in Dikili İlçesi’nde bir araya geldi. Yunanlı meslektaşlarını karşılayan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, "Özellikle Avrupa Birliği destekli ’İntereg III A’ programı çerçevesinde kültürel ve sportif işbirlikleri, ortak festivaller, ulaşım imkanlarının artırılması ve vize kolaylıkları, engelliler köyü projesi, jeotermal ısınma ve tarım, arıtma, altyapı, mimari mirasın korunması ve restorasyonu gibi konularda iş birliği yapacağız" dedi.

Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu ise, kendilerine uygun olan bir projeyi Yunanistan’ın bir belediyesi ile partner olarak birlikte gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Akçay gümrüğünün açılması ile ilişkilerin daha da iyi olacağını vurgulayan İnceoğlu, "Bu programı Avrupa Birliği destekliyor. Biz de komşumuz Yunanistan’ın Midilli Adası’ndan bir belediye ile partner olarak birlikte proje hazırlayacağız. Program dahilinde hazırlanan projeler Avrupa Birliği’ne sunulacak. Kısacası bu ortak projeler bölgemiz için önemli" diye konuştu.
Lesvos Belediyeler Birliği ve Yunanistan Kuzey Ege Belediyeler Birliği Başkanı Pavlos Stelios da, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde böyle iş birliklerinin çok faydalı olduğunu belirterek, "Midilli başta olmak üzere Sisam ve Sakız adalarındaki belediyeler olarak Türk belediyeleri ile birlikte projeler hazırlayacağız. Bu projelerin finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanacak" dedi.

İş birliği programında Yunanistan’ın yanı sıra Türkiye’den Akçay, Ayvalık, Burhaniye, Dikili, Edremit, Güre, Zeytinli, Altınoluk, Karaağaç, Yenifoça, Foça, Bergama ve Çandarlı belediyeleri yer alıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2005 Pazartesi 17:04:41
Güncelleme :22 Mart 2005 Salı 17:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?