5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Zeytinyağı aletleri galerisi açıldı

Edremit-Akçay Karayolu üzerinde, Zeytinli Kavşağı'nda modern zeytinyağı kontinü sistemli fabrika yanında 250 metrekarelik tuğla bir bina içerisinde kurulu olan tarihi "Zeytinyağı İşleme Aletleri Galerisi"nde, milattan öncesinden buharın icat edildiği yıllara kadar olan zeytinyağı üretiminde kullanılan aletler yer alıyor.
Edremit Belediyesi'nce  düzenlenen 28. Zeytin ve Turizm Festivali'nde yer alan etkinlikler kapsamında düzenlenen törenle galerinin açılışı yapıldı. Ertürler Zeytinyağı Fabrikası'nda kurulan tarihi "Zeytinyağı İşleme Aletleri Galerisi"nin açılışını Balıkesir Valisi Atıl Üzelgün, eski bakanlardan İmren Aykut birlikte kurdele keserek yaptı.
Balıkesir Valisi Atıl Üzelgün, rahatsızlığından ötürü dışarı çıkmadığını, ancak daha önceden verilmiş bir söz olduğu için bu açılışa katıldığını belirterek, "Bu projeyi hayata geçiren Evren Ertür'e burada teşekkür ediyorum. Daha önce buna benzer bir yer Çanakkale'nin Küçükkuyu Beldesi'nde bulunuyordu, ben de dostlarıma orasını öneriyordum. Şimdi ise artık Edremit Körfezi'nde de aynı bir tesis oldu. Yörelerin zenginliğini tanıtma açısından bu tür tesislerin önemli olduğunu düşünüyorum. Her şey paylaşıldıkça azalır. Ancak paylaşıldıkça çoğalan şey sadece sevgi ve ilgidir" diye konuştu.
İmren Aykut, sergilenen aletler karşısında etkilenirken, böyle bir çalışma yaptığı için Ertür'ü kutladı.
7 yıllık bir çalışma sonucunda ortaya çıkan koleksiyonun yer aldığı "Tarihi Zeytinyağı Aletleri Galerisi" sahibi Evren Ertür, 39 yıldır zeytinyağı işiyle uğraştıklarını söyledi. Ertür, galeride bulunan malzemeler hakkında konuklara bilgi verdi. Ertür ailesinin 5. kuşak temsilcisi Ertür, asırlardır ailesinin ekmek kapısı olan zeytinciliğin önemini vurgulamak ve yaşatmak için zeytinyağı imalatında kullanılan ekipmanlardan bir müze oluşturduklarını söyledi. Ertür, müzedeki ilk taş yalaktan buharlı kontinü sisteme kadar 5-6 aşamada kullanılan gereçlerin bulunduğunu söyledi. Bunların çoğunun ailesinden kalma olduğunu belirten Ertür, mevcut olmayanların da maketini yaptıklarını kaydetti. Ertür, zeytinyağı üretiminde ilk olarak taş yalağın kullanıldığını, daha sonra taş baskılar ve ardında ahşap aletlerle buharlı aletler ve en son 20 yıl öncesine kadar kullanılan speratör makinesiyle şu an son teknoloji ürünü olan kontinü sisteme geçildiğini anlattı.
Böyle bir müzenin dünyada tek olduğunu belirten Ertür, "Zeytinyağının tarihi 37 bin yıl evveline dayanıyor. Yunanistan'ın Sartonia Adası'nda zeytinyağı fosillerine rastlandığı biliniyor. Zeytin, M.Ö. 6 ve 7. yüzyıllarda Mezopotamya'da aşılanarak çoğaltıldı. Fenikeliler Avrupa'ya ilk önce zeytinyağı, daha sonra da zeytin fidanları götürdü. Sonda bütün dünyaya yayıldı" dedi. Ertür, büyük dedesi Müderis Salih Hilmi'nin hatırasını yaşatmak için böyle bir müze kurduklarını kaydetti.
Açılışa AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, Edremit Kaymakamı Ekrem Büyükata, Belediye Başkanı Yunus Bozbey, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
(
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2005 Salı 00:55:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Erdem Özcan IP: 81.213.145.xxx Tarih : 23.08.2005 13:12:29
Seyın Enver Ertür'ü zeytinyağı kültürünü tanıtacak girişiminden dolayı kutluyorum.Harika bir iş yapmışGeriye,dünyanın en kaliteli zeytinyağlarının üretildiği ülkemizde maalesef çok az tüketilen zeytinyağının tanıtılması konusunda çalışmalar kalıyor.Bu konuda da yapılacak çalışmalarla halkımızın bu mucizevi gıda zeytinyağını daha iyi tanıyacağına inanıyorum.Başarılar dilerim..