5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

İhracat için Nisan'ı bekliyorlar

Kuş gribi hastalığından sonra büyük bir krize giren beyaz et üreticileri, 2006 yılı Nisan ayında Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapmaya hazırlanıyor.

Türkiye'deki toplam beyaz et üretiminin yüzde 30'unun gerçekleştiği Bandırma'da, Şeker Piliç firmasının Genel Müdür Yardımcısı Emre Bor, yıllardır hazırlandıkları AB ülkelerine ihracat için 2006 yılı Nisan ayını beklediklerini söyledi.

Türkiye'de AB ülkelerine ihracat için ön izin belgesi alan beş firmadan biri olduklarını kaydeden Bor, "AB Veteriner Sağlık Ofisi'nden (FVO) gelmesi beklenen olumlu raporla geçtiğimiz Ekim ayında ihracatı başlamayı hedefliyorduk. Ancak kuş gribi hastalığından sonra bu izin ertelendi. Şimdi Nisan ayında alınacak kararla yıllardır beklenilen AB ülkelerine ihracata Türk firmaları olarak hazırlanıyoruz" dedi.

Türkiye'deki beyaz et firmalarının entegre tesislerinin Avrupa normlarının daha üzerinde olduğuna dikkati çeken Bor, "Şirket olarak dünya kalitesinde teknolojiye sahip entegrasyonumuzla, yetişmiş vasıflı insan gücüyle, hijyenik ortamda üretilmiş geniş ürün yelpazemizle Avrupa ülkelerine ihracata ve Avrupa'da rekabete hazırız" diye konuştu.

Kuş gribinden sonra beyaz et sektörünün büyük bir krize girdiğini ifade eden Bor, hastalığın çıkmasının ardından ihracatı durduran Azerbaycan, Bulgaristan'ın hazırlanan raporlar doğrultusunda ambargoyu kaldırdıklarını ve diğer ülkelerinin de kısa sürede kaldırmasını beklediklerini söyledi.

Hastalıktan sonra satışlarda büyük düşüş olan piliç etinin tekrar rağbet görmeye başladığını vurgulayan Bor, şunları kaydetti:

"Sonuçta piliç eti hak etmiş olduğu duruma tekrar gelecektir. Şu anda azalan talep yavaş yavaş geri dönüyor. Lakin şu anda yüzde 80'lere varan geri kazanımlar olmaya başladı. Elbette bununla birlikte fiyatların da yükselerek eski günlerine dönerek kar elde edilmesi, binlerce kişiye istihdam sağlayan şirketlerin ayakta kalabilmeleri için gereklidir.

Hastalıktan sonra 1.7 YTL'ye düşen fiyatlar, perakende de 3 YTL'ye kadar yükseldi. Önümüzdeki günlerde hindiden ziyade tavuk ürünlerinde artış bekleniyor. Bu artışla normal satışların yakalanacağını ve fiyatların makul bir seviyeye geleceğini umuyoruz."

.
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2005 Salı 15:04:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?