5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

TARİŞ: Zeytin itpal edilmesin

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, zeytin ithalatına izin verilmemesini istedi.

Avrupa'da ve özellikle büyük nüfusa sahip Uzakdoğu ülkelerinde zeytinde talep patlaması olduğunu kaydeden Çetin, "Bu pazarlarda raf istikrarı söz konusu olduğu için tüketicinin artan raf fiyatlarına karşı tepkilerini dikkate alan AB, fiyatları aşağıya çekmek için çeşitli yollara başvuruyor. Tunus, Fas, Cezayir hatta Suriye'ye kadar olan çizgide, 200 bin tonluk bir kotayla buralardan gümrüksüz mal ithal ederek, bir süreliğine Türkiye'yi talepsiz bırakmayı hedefliyor. Raflardaki fiyat artışının güçlü tüketici tepkisinden korkan AB, fiyatların aşağıya çekilmesi için Türkiye'den ithalat talebi yapılmasını istiyor.

 Ege İhracatçılar Birliği yönetiminin olumlu tavrıyla bu talepler reddedilmiştir ve bu ithalat izinleri şu anda Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın kararına kalmıştır. İthalat izinlerinin verilmesi demek, ülkemizdeki fiyatların çökmesi demektir. İlk bakışta zararının görülmediği düşünülse bile, devamı gelen safhalarda, ithalat izninin verilmesinin ortaya çıkardığı moral bozukluğuyla üreticiler fiyatlarını aşağıya çekecektir. Bu da zeytinciliğe önemli darbe vurabilir" dedi.

Bu konuda çok dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Çetin, "İthalat iznine şu aşamada ülke olarak mümkün olduğu kadar ihtiyaç yoktur. Çünkü bu sene 100 bin tonun üzerinde rekolte vardır. Geçen seneden kalan 30 bin tonluk stokla da 130 bin ton civarında zeytinyağı üretimi söz konusudur. Önümüzdeki günlerde İspanya'nın bu boşluğunu doldurmaya yönelik bir destek kampanyasının getirilmesi lazım.

Bunun en başında da prim gelmektedir. En azından komşu Yunanistan'da kilo başına primin 1.5 dolar olduğunu düşünürseniz, önemli bir miktarda çiftçinin ağacına ilgi göstermesini sağlayacak, gelir düzeyini arttıracak ve daha çok ürün almasını temin edecek bir miktar tespit edilmelidir. Çünkü geçtiğimiz yıllardaki primler çok düşüktü ve bu da kaynak israfına sebep olmakta, sistemi dinamizme edememekteydi.

Prim, aynı zamanda kayıt dışı ekonomiyi de kayda sokan bir sistemdir. Zeytinyağı fiyatları konusunda bugüne kadar Türkiye'de hep üreticiden fedakarlık beklenmiştir. Artık bunu sektörün bütünlüğü içinde değerlendirmek gerekir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2005 Perşembe 23:23:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?