5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Emekli vatandaşın sağlık karnesi isyanı

Balıkesir'de, BAĞ-KUR'dan emekli olan bir vatandaş, kendisine sağlık karnesi verilmemesine tepki gösterdi.
2000 yılında Almanya'dan Türkiye'ye kesin dönüş yapan Yusuf Akdoğan SSK'ya, eşi Ayten Akdoğan da BAĞ-KUR'a kayıt yaptırarak daha önceki primlerini bu kurumlara aktardı. Yusuf Akdoğan 2000 yılında emekli olup sağlık hizmetleri ve diğer haklarından normal olarak yararlanırken, eşi Ayten 8 ay önce prim ödemesi tamamlanmasına rağmen kurumun mevzuatına göre Ağustos'tan itibaren emekli yapıldı, ancak sağlık hizmetinden yararlandırılmıyor.

Ayten Akdoğan, 2000 yılından beri SSK emeklisi eşinin üzerinden sağlık hizmetinden yararlanırken, BAĞ-KUR emekliliği sebebiyle bu imkanın ortadan kalktığını, ancak kendi kurumundan da sağlık hizmeti alamayınca ortada kaldığını belirterek, "Ben sağlık hizmeti alamayacaksam, paramı özel hayat sigortası veya banka yatırımı şeklinde de değerlendirebilirdim. Şu an BAĞ-KUR emeklisi olmamın hiçbir önemi kalmadı. Bizi baştan uyarıp bilgilendirmiş olsalardı, emekli olmazdım. Hakkımı istiyorum" diye konuştu.

Akdoğan, dilekçe ile BAĞ-KUR Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bakanlığı'na başvurduklarını, alacakları sonuca göre konuyu yargıya götüreceklerini, olumsuz netice almaları halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de gidebileceklerini açıkladı. Konuyla ilgili bilgisine başvurulan BAĞ-KUR Genel Müdürlüğü Tahsisler Daire Başkanlığı, yurtiçi veya yurt dışı prim ödemesi gözetilmeksizin, "isteğe bağlı" prim ödeyip emekli olan BAĞ-KUR'lulara sağlık hizmeti verilmediğini açıkladı. 4 Ekim 2000 ve 3 Ağustos 2003 tarihlerinde yürürlüğe giren kanunlara dayandırılarak çalışmışlık süresine de bakılmaksızın ev hanımı olan bayanların da "isteğe bağlı" prim ödeyenler statüsüne alınıp buna göre değerlendirildiği, hiçbir isteğe bağlı prim ödeyip emekli olan vatandaşın sağlık hizmetinden yararlandırılmadığı bildirildi. Öte yandan, aynı şartlardaki SSK'ların hiçbir sıkıntı yaşamadığı, bu durumun ise BAĞ-KUR'da farklı olduğu kaydedildi.

Sağlık hizmetinden yararlanamayan yüz binlerce isteğe bağlı BAĞ-KUR emeklisi, mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 14:46:29
Güncelleme :23 Eylül 2005 Cuma 15:19:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?