5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'İnsanlar için risk yok'

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Ramazan Uzun, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Kızıksa'daki virüsün öldürücü olabileceği yönündeki raporunun sunulmasından sonra yaptığı açıklamada, burada insan sağlığı açısından hiçbir zaman bir risk görmediklerini, sadece temaslı olarak düşündükleri birkaç kişiye antibiyotik ilaçlar verdiklerini söyledi.

Devletin yapılabilecek her şeyi yaptığını ifade eden Uzun, vatandaşların koruyucu hap kullanmasına gerek olmadığını ve hijyen kurallarına uyulmasından başka yapılacak bir şey bulunmadığını söyledi. Dünyada kuş gribi hastalığından koruyucu olarak satılan ilaçların doktor kontrolü olmadan kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirten Ramazan Uzun, "Sağlık ve Tarım Bakanlıkları'nın aldığı tüm önlemler en kötü duruma göre hazırlanmıştır. Avrupa Birliği Komisyonu'nun raporunu okumadım, haberi de gazetecilerden öğrendim.

Ancak bu hastalığın hayvanlardan insanlara geçtiğine dair 2003 Aralık'tan itibaren toplam 116 vaka var. Vatandaşların telaş yapmasına hiç gerek yok. Bütün çiftliklerde birer sorumlu ve bizim sağlık grup başkanlıklarımızla irtibat halinde herhangi bir sorun halinde Sağlık Bakanlığı'yla irtibat kurabilecek altyapıyı sistemi kurduk" diye konuştu.

Şube Başkanı Ramazan Uzun, "Hastalıkla ilgili epey bir süre geçti. Bir sorun olsaydı semptomların ortaya çıkması gerekirdi. Vatandaşlarımızın, bütün kanatlı etleri iyice pişirdikten sonra yemesi lazım. Daha önceden böyle bir hayvanı kesip dolaplarında saklamış olanlar varsa, bunları imha etmeliler. Çünkü virüs soğuk ortamlarda daha hızlı yayılıyor" dedi.

Kızıksa Beldesi'nde vatandaşlarla halk sağlığı eğitimleri de yaptıklarını belirten Uzun, "Biz gerekenleri vatandaşlara anlatıyoruz. Yapılacak şey genel hijyen ilkelerine uyulması. Onun haricinde vatandaşımızın alması gereken herhangi bir şey söz konusu değil. Sağlıkla ilgili yapılacak şeyleri bakanlığımız yaptı. Tarım Bakanlığı da çalışmalarını sürdürüyor. Şu an için herhangi bir problem söz konusu değil" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2005 Perşembe 20:41:45
Güncelleme :13 Ekim 2005 Perşembe 20:44:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?