5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Virüs ölümcül

AB Komisyonu, Türkiye’de kümes hayvanlarında tespit edilen kuş gribinin ölümcül H5N1 tipi olduğunu söyledi.

AB Komisyonu bugün, Romanya’da da kuş gribi virüsü varlığının kanıtlandığını ve bu ülkeden kanatlı hayvan ithalatının yasaklandığını açıklamıştı. Bu arada AB yetkililerinin, Romanya ve Türkiye’ye seyahat eden vatandaşlarına tedbir olarak uyarı yapacağı bildirildi.

AB ayrıca, kuş gribi tehdidine karşı herkesi grip aşısı olmaya çağırdı. Kuş gribinin dünya genelinde salgına dönüşmesinden endişe ettiklerini açıklayan AB Komisyonu Sözcüsü Markos Kipriyanu, Türkiye içinde yakın işbirliği içinde olacaklarını belirtti.

Henüz insanlara yönelik bir aşının bulunmadığını hatırlatan Kipriyanu virüsün mutasyona uğrayarak insanlara bulaşacak değişimi geçirmesinden endişe ettiklerini söyledi. Kipriyanu AB ülkelerine gerekli grip ilaçlarının stoklarının yapılmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı ise bir salgın tehdidine karşı Türkiye’de ilaç stokunun yeterli olduğunu tüm önlemlerin alındığını açıkladı. Bakanlık açıklamasında kümes hayvanları ile teması olmayanlar için risk bulunmadığı belirtildi.

Türkiye’de ortaya çıkan H5N1 tipi kuş gribinin, Rusya, Moğolistan ve Çin’deki virüslerle doğrudan bağlantısı olduğunu da ifade eden Kipriyanu, Komisyon’un Romanya’daki kuş gribi vakalarının aynı tür virüsten olup olmadığının henüz tespit etmediğini, sonucun son testlerde ortaya çıkacağını kaydetti.

Kipriyanu, AB Komisyonu’nun tedbir olarak Türkiye, Romanya ve hastalığın görüldüğü diğer ülkelere seyahat edeceklere, çiftliklerden uzak durmaları ve yabani kuşlarla temastan kaçınılması biçiminde uyarılarda bulunacağını söyledi. Bu arada, kuş gribi ve göçmen kuşlar konusundaki AB uzmanlarının yarın acil toplantı yapacağı bildirildi.

Komisyon, olası bir salgın durumunda kullanılmak üzere 1 milyar avroluk bir “dayanışma fonu” kurulmasının düşünüldüğü bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2005 Perşembe 15:03:42
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 13:59:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?