5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Zeytin, yağmuru bekliyor

Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde, zeytin sineği zararlısına karşı uçakla başlatılan ilaçlı mücadeleden hedeflenen sonucun alınmasından sonra, çiftçiler zeytinden bol verim için şimdi de yağmuru beklemeye başladı.

Edremit, Burhaniye, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerini içine alan bölgede Körfez Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Birliği ile Tarım Müdürlükleri'nin ortaklaşa yürüttükleri zeytin sineğiyle mücadelenin dördüncü etabının tamamlanmak üzere olduğu öğrenildi.

Ancak yağmurun gecikmesi, çiftçiyi kara kara düşündürmeye başladı. Geçen yıl ürünün yandığını belirten üreticiler, bu yıl verimin düşmemesi için yağmura bel bağladı. Şu an salamura için ham zeytin toplanmasına başlandığı öğrenildi.

Ancak yağmurlarının gecikmesi çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Zeytinin çok yağlanması için yağmurun şart olduğu belirtildi. Yörede yaz boyu yeterince yağış olmaması, kuraklık tehlikesini de gündeme getirdi.

Bölgede yağış olmaması halinde yağmur dualarına başlanacağı öğrenildi. Tarım Müdürlüğü yetkilileri, bugünlerde yağacak yağmurun rekolteyi ve kaliteyi artıracağını belirtti. Körfez bölgesinde 10 milyon dolayında zeytin ağacı bulunuyor.
.
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2005 Cumartesi 14:59:54
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 22:56:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?