5
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Ortalığı karıştıran iddia

Balıkesir'de, maden arayan bir şirketin köye ait arazideki ağaçları kestiği iddiası ortalığı karıştırdı. Köseler Köyü Muhtarı Adnan Aydemir, 200 çam ağacının usülsüz bir şekilde kesildiğini belirtip, "Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa şikayette bulunduk" dedi. Basın mensupları ve TEMA yöneticileriyle dağlık alana giden muhtar Aydemir, maden ocağındaki işçilerle tartıştı.

Merkeze bağlı Köseler ile Karamanlar Köyü arasındaki bölgedeki 90 dönümlük alanda andezit (mıcır) madeni aramak için Enerji Bakanlığı'ndan izin alan şirket çalışmaya başladı.

Mıcır arayan şirketin meradaki 100-150 yıllık çam ağaçlarını kesip doğayı tahrip ettiğini iddia eden Köseler Köyü Muhtarı Adnan Aydemir, konuyla ilgili olarak cumhurbaşkanlığı ile başbakanlık ve orman bakanlığına şikayette bulunduklarını anlattı.

Bölgeye basın mensuplarını ve TEMA yöneticilerini götüren Aydemir, doğanın katledildiğini söyledi. Muhtarla birlikte bölgede inceleme yapan TEMA Balıkesir Şubesi İkinci Başkanı Mansur Toprak ve beraberindeki üyeler, kesilen çam ağaçlarıyla birlikte hem ekonomik, hem de ekolojik bir tahribat yaşandığını belirterek, kesime tepki gösterdi.

Toprak, gerekirse konuyu genel merkeze götüreceklerini ve Türkiye genelinde bir kamuoyu oluşturma girişiminde bulunacaklarını bildirdi. Mansur Toprak, işletmenin maden ocağıyla ilgili aldığı ÇED raporunun da iyice incelenmesi gerektiğini hatırlattı. Köy muhtarı, bölgede yaklaşık 220 çam ağacının kesildiğini söyledi.

Köseler Köyü Muhtarı ve TEMA üyelerinin basın mensuplarına açıklama yaptığı haberi üzerine maden ocağı şantiyesine gelen Mustafa Tezcan ve Tuncay Tezcan isimli işletmeciler, bin dönümlük sahayı kiraladıklarını belirterek, "Ağaçların da bulunduğu 90 hektarlık alanda arama yapmak için izin aldık. Yol çalışması yapılacağı için bölgedeki ağaçlar Milli Emlak Müdürlüğü'nün açtığı ihale ile orman müdürlüğünün tespiti sonucu belirlenen ster miktarı ve karşılığındaki ücreti mukabilinde odun özelliğindeki ağaçlar kesildi. Yasal olmayan bir iş yapılmadı" dedi. Yöneticiler, muhtarın bilinçsiz bir şekilde davrandığını da öne sürdü.

Maden ocağı işletmecileri ile anlattıkları karşısında bir türlü ikna olmayan köy muhtarı arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Bu arada, en başta ağaç kesimiyle ilgili tepki gösterip açıklama yapan TEMA üyeleri, muhtarın işletmecilerle görüşmesi sırasında ayrıldılar. Maden ocağının işletmecilerinden Mustafa Tezcan, "İşletme sahasındaki bize zarar veren ağaçlar kesildi. Herşey resmi, kanunsuz bişey yok burada. Bizim zaten müracaatımız 90 dönüm. Kesme işinin sorumlusu ormandır, bizle ilgisi yok. Burada memleket için bir girişimde bulunduk, üretim olacak. insanlar çalışacak" diye konuştu. Öte yandan, yetkililerle köy muhtarı arasındaki tartışma sırasında ilginç diyaloglar yaşandı.

Aydemir, bölgede köyü için bir tane bile ağaç kesmediğini ve ihaleyle ilgili kendisine yazı gelmediğini söyledi. Bu esnada maden ocağı yetkilileri, "Sana gelmez kardeşim, seni kim arayacak? Sen muhtar olmakla kendini Vali mi zannediyorsun? Senle ilgili bişey olsa bizi milli emlak sana gönderir, ormanı, madeni sana gönderir. Bu bakanlığın verdiği belge. Sen devlet dairelerine gideceksin" diye çıkıştı.

Muhtar Aydemir ise, "Buraların Valisi benim, herşey benden sorulur. Benim bilgim olması gerekir. Yapılanlar yasal değil" diyerek iddialarını sürdürdü.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2005 Perşembe 14:00:51
Güncelleme :11 Ağustos 2005 Perşembe 14:04:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?