26
Mayıs
2024
Pazar
AYVALIK - BALIKESİR

Ayvalık sızma zeytinyağının farkı

ATO ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHTİSAS KOMİSYONU ÜYESİ AHMET SUCU:

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi ürettiği sızma zeytinyağları ile ülkemizde bu ürünün başkenti olarak nitelendiriliyor. Yaklaşık iki aydan bu yana zeytin ve zeytinyağı üretimi yapılan Ayvalık’ta üretici coğrafi işaret sahibi, Ayvalık sızma zeytinyağının farklılığını anlattı.

Ayvalık Ticaret Odası (ATO) Zeytin ve Zeytinyağı İhtisas Komitesi Üyesi Ahmet Sucu, “Ayvalık’ı zeytin ve zeytinyağı ile birleştiren temel öğeyi sorduğunuzda, burada mitolojiye dönmek lazım. Mitolojiden zeytinyağı denince üç tane kent geliyor akla Toskana, Girit, Ayvalık. Dolayısıyla Ayvalık yüzyıllar önceden beri zaten zeytinyağında var. Şu anda Ayvalık Türkiye’de zeytinyağının başkenti konumunda. Bununda sebebi diğer yöredeki arkadaşlarımızla bunu tartışıyoruz. Eğer Ayvalık bu işin başkenti konumunda olmasaydı ulusalda çok büyük alınlar yapan firmaların merkezi Ayvalık olmazdı. Şu anda Ayvalık’ta ortalama iyi bir var sezonunda 13 bin, 14 bin ton zeytinyağı üretiliyor. Ama Türkiye’de ama Türkiye’nin gerçek anlamda sızma zeytinyağının çoğunu Ayvalık üretiyor. Burada bir handikabımız var. Örneğin Ayvalık’ta 2006–07 döneminde üretilen 5 bin ton sızma zeytinyağına karşılık tenekelerde 19 bin ton bir Ayvalık zeytinyağı oldu. Şu anda da Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık mahreçli coğrafi işareti koyup bunun önüme geçmeye, hem üretilen yağın üzerine Ayvalık Zeytinyağı yazdırmamaya çalışıyor ve bunda da başarılı olmaya çalışılıyor. Tabi bu demek değildir ki Ayvalık yağı iyidir de diğer yağlar kötüdür. Ama burada bir kalite farkı var. Bu kalite farkını da bu mahreç ile coğrafi işaret ile tescillendi. Bu farkı da burada yaratmak istedik. Diğer bölgelerde çiftçilik yapıp bu kutsal ağacın altında terini döken, emeğini veren insanlarında hakkını yemek bizim için büyük bir saygısızlık olur. Ama başka bir gerçekte var ki bunu da herkesin kabul etmesi lazım nasıl ki siyah zeytinde Gemlik deniyorsa. Gemlikte üretilen siyah zeytinin en iyi olduğunu bizde kabul ediyorsak zeytinyağında sızmada en iyi yağın Ayvalık deyip Ayvalık’ta üretildiğini artık insanları kabul etmesi zamanı geldi. Çünkü zeytinyağı sadece asit ile, sadece poi değerleri denen Avrupa standartları ile kabul edilen bir ürün olmaktan çıkıyor. Çünkü zeytinyağı önce tat, koku, rahiayı bulacaksınız. Sonra sayısal değerleri bulacaksınız. Önce duyusal değerlerde zeytinyağı sizi tatmin edecek ki, ondan sonra sayısal değerleri değerlendirebilirsiniz. Onun içinki biz bunu peşindeyiz. Ayvalıklı üreticiler ve fabrikacılar olarak” dedi.

Yıllardan Ayvalık Zeytinyağlarını korunması için büyük bir çaba harcayan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer ise, 2009–2010 10 bin ton sızma zeytinyağının Ayvalık mahreçli olarak üretileceğini, Ayvalık Coğrafi İşareti ile ilçede Türkiye’ye ve dünyaya 20 firmanın Ayvalık Sızma Zeytinyağını pazarladığını ifade etti.

ATO ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHTİSAS KOMİSYONU ÜYESİ AHMET SUCU:
ATO ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHTİSAS KOMİSYONU ÜYESİ AHMET SUCU:
İHA
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2009 Çarşamba 14:59:04
Güncelleme :9 Aralık 2009 Çarşamba 16:42:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?