21
Mayıs
2024
Salı
AYVALIK - BALIKESİR

Ayvalık'ta 'Dinozor yumurtası' tartışması

 Kaan, yumurtanın Midilli Adası'nda Kilyakis papazına 10 bin dolara satıldığını ileri sürerek, dönemin kaymakamının da aralarında bulunduğu birçok kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Kaan'ın suç duyurusunda bulunduğu, dönemin Avyalık Kaymakamı, halen Bursa Vali Yardımcısı olan Bekir Erkök, 5 yıl önceki bir olayın bugün gündeme getirilmesine anlam veremediğini ifade ederek, "Hatırladığım kadarıyla yumurta fosili olduğu söyleyenen bir taş kaymakamlığa getirilmişti. Hatta olayı ciddiye alarak, bulunduğu yerde yürüyüşler yapmıştık. Bunun satılığı yönündeki iddiaları gayri ciddi buluyorum. Nerede olduğunu ise hatırlamıyorum" şeklinde kendine savundu.
Erkök, aradan 5 yıl geçtiği için, bulunan taşın dinozor yumurtası olup olmadığı konusunda herhangi bir inceleme yaptırılıp yaptırılmadığını hatırlamadığını söyledi.
Ayvalık Müzesini Kurma,Yaşatma ve Geliştirme Derneği üyeleri adına bir açıklama yapan Arkeolog Gökhan Iğdır ise, dinozor yumurtası fosili olduğu söylenen şeyin bulunduğu sıralarda derneğin henüz kurulmadığını belirterek, "Bölgemizde resmi olarak yapılan bir araştırma yok. Dinozor yumurta fosili olduğu iddia edilen şeyin sıradan bir taş olduğu anlaşılmıştır. Bu konu ile ilgili olarak bizler haksız olarak suçlanmaktayız. Bizi suçlayan kişiler hakkında hukuki işlem başlatacağız" dedi.
Bu tür iddiaların Ayvalık'a müze kurulmasına engel olmak için çıkartıldığını savunan Iğdır, "Bizi suçlayan kişi, derneğimizin kurucu üyesi. Müzenin kuruluşu gündeme geldiğinde define arayışı yapanlar faaliyetlerinin engelleneceği için bu tür çalışmalara girmişlerdir. Kurulacak müze bölgedeki kültürel varlıkları ortaya çıkaracağı gibi, bunların korunmasını da sağlayarak, kaçakçılığı önleyecek" diye konuştu.
Ayvacık Kaymakamı Ayhan Boyacı da, bu olayın kendi döneminde yaşanmadığını, kaymakamlıkta dinozor yumurtası fosili teslim edildiğine dair hiçbir belge bulunmadığını kaydederek, şunları söyledi: "Bulunan şeyin dinozor yumurtası fosili olduğunun belirlenmesi için bilimsel olarak incelenmesi gerekir. Böyle bir çalışma yok. Bu konuda suçlanan meslektaşım Bekir Erkök ile görüşmedim. Ortada hiç bir şey yok. Yalnızca bir iddia var. Havada kalan bir iddia. Araştırıyoruz".
İddia sahibi Ahmet Yılmaz Oktay Kaan ise birçok kurum amirinden oluşan 8 kişilik ekiple kaymakamlığa teslim ettikleri yumurta fosilinin ortadan kaybolduğunu ileri sürerek, bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduğunu fakat olayın mahkemelik olması sebebiyle fazla konuşmak istemediğini ifade etti.
Öte yandan Kaan'ın emekli beden öğretmeni olmasına rağmen kendisini tarihçi olarak tanıtarak define arayıcılığı yaptığı, bu yüzden hakkında İlçe Kütüphane Müdürü Gürsel Koyuncu tarafından ilgili makamlara suç durusunda bulunulduğu öğrenildi.
Bu arada, ilçe sakinleri, dinozor yumurtasıyla alakalı gelişmelerin nasıl sonuçlanacağını merakla bekliyor.
MÜRVET ÇAĞLAYAN - BALIKESİR (İHA)
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2004 Çarşamba 14:42:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?