19
Mayıs
2024
Pazar
AYVALIK - BALIKESİR

Balıkesir: Ayvalık Sarımsak sahilleri tehdit altında

Sarımsaklı’daki vatandaşlar ve otelciler adına bir basın açıklaması yapan turizm işletmecisi Hakkı Toka, belde nüfusunun yaz aylarında 150-200 bini bulduğunu, ancak Küçükköy Belediyesi’nin fenni bir kanalizasyon şebekesi kurmaması sebebiyle, bütün konutların ve tesislerin atık sularının fosseptiklerde toplanıp, buradan yer altı sularına karışarak denize aktığını söyledi.


Küçükköy’ün bu ciddi meselesini çözmek için İller Bankası’nın 1994 yılında kanalizasyon inşaatına başladığını belirten Toka, "İlk projede 7 adet terfi merkezi vardı. Ancak Balıkesir Valiliği, 1996 yılında, arıtma tesisinin Deniz Kuvvetleri’ne ait çıkartma amaçlı sahaya yapıldığını gerekçe göstererek çalışmaları durdurdu. Atık su terfi merkezleri de, MİT kampı karşısında kaldığı için engellendi. Bunun üzerine İller Bankası’na terfi merkezi için 2000 yılında ayrı bir yer tahsis edildi. Arıtma tesisinin tüm unsurları ile yerin altına inşa edilmesi şartıyla TM6 atık su merkezinin yapılmasına izin verildi. Bunun için Badavut mevkiinde kıyıya yakın bir yer seçildi. Bütün pis suyun sırasıyla TM6 ve TM7 terfi merkezinden arıtma tesisine basılması ve buradan derin deniz deşarjı ile uzaklaştırılması planlandı. Bu iş ihale edilip, yer teslimi yapıldıktan sonra, 7 adet terfi merkezinin yerini belediyeden kamulaştırması istendi. 2000 yılında TM3, TM4, TM6 terfi merkezlerinin yeri kamulaştırıldı, diğerlerinin yerini kamulaştırma çalışmaları ise devam ediyor" dedi.


Mevcut fosseptiklerin yer altı sularına karıştığını, vidanjörler ile çekilen suların zeytinliklere ve Nikita Deresi’ne akıtıldığını, oradan da denize ulaştığını kaydeden Toka, "Hiçbir çökeltme ve kaba ızgara işlemi yapılmadan denize ulaşan bu pislik ne yazık ki çevreyi hızlı bir şekilde kirleterek, insan sağlığını tehdit ediyor. Bu yüzden her geçen gün turizm dibe vuruyor" şeklinde konuştu.


 

iha-balıkesir
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2004 Salı 13:10:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?