27
Mayıs
2024
Pazertesi
AYVALIK - BALIKESİR

Engelliler engelsiz turizm istiyor

ŞENLİKLERDE ‘ENGEL-SİZ TURİZM’ PANELİ

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 17.’si devam eden ‘Ayvalık Kültür, Sanat ve Spor Etkinlikleri’ kapsamında ‘Engelsiz Turizm ve Ayvalık’ adlı bir panel yapıldı

İlçeye bağlı Küçükköy beldesi sınırları içindeki Sarımsaklı’da bulunan Kalifhan Otel’de gerçekleşen panelde Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Turizm İl Müdürü Mustafa Çaltı, Ayvalık’ta ve Sarımsaklı da turizm alanında faaliyet gösteren turistik tesislerin sahipleri, engelli dernek yöneticileri ve bazı vatandaşlar katıldılar.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen panele; Kültür ve Turizm Bakanlığı Baş Kontrolörü Enver Öncü, Ayvalık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yar. Doç. Dr. Ayhan Gökdeniz, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Yönetim Kurulu Saymanı Feyyaz Yalçın ve Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven konuşmacı olarak katıldılar.

Başkanlığını Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yar. Doç. Dr Ayhan Gökdeniz’in üstlendiği panelde, turizm alanında faaliyet gösteren turistik tesislerde, engellilerin de fiziki koşullarının göz ardı edilmemesi vurgulandı. Panelde, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına söz alan Enver Öncü, Engellilerin kolaylıkla kullanabilecekleri mimari düzenlemelerin yapılmasının altını çizerken, bu uygulamaların sadece yerli engelli turistler için değil, yabancı engelli turistlerinde ülkemizin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini ziyaret etmelerine yardımcı olabileceğini belirtti.

 

“YERLİ VE YABANCI ENGELLİLER YENİ TURİZM POTENSİYELLERİDİR”

Öncü, “Turizm alanında faaliyet gösteren turistik tesislerin inşaat öncesinde engellilerin gözetilmesi ilgili kanunlarla belirtilmiştir. Bunun yanı sıra yerli ve yabancı engellilerin turizm alanına kazanımları için turistik tesislerin en az 10 odasını bu hizmet için ayırmalarını istiyoruz. Her tesisin mutlaka tatil programlarının olması gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa Birliği’nde Bedensel, Zihinsel, Ortopedik ve Görme engelli olarak 500 milyon engelli, ülke turizmimize bu sayede kazandırılabilir. Her konuda eğitimin şart olduğunu gibi turizm alanında da tesis sahiplerinin ve tesis çalışanlarının mutlaka eğitim görmelerini sağlanması gerekmektedir. Ülkemizde turizm sezonu çeşitli nedenlerden dolayı diğer ülkelerle kıyaslandığında kısa bir sezondur. Bu yüzden de turizmimizin geliştirilmesi için gerekli çabaları verirken diğer yandan da alternatif potansiyelleri de çekmek zorunda olduğumuza inanıyorum. Bu yüzden de Avrupa ve Ülkemizde yaşayan 65 yaş üzeri insanların ve engellilerin ülke turizmimiz için kazanılması gereken potansiyeller olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

 

“AB ÜLKELERİNİN ENGELLİLERİNİN YÜZDE 72’Sİ TURİSTTİR”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Baş Kontolörü Enver Öncü’den sonra söz alan TURSAB Yönetim Kurulu Saymanı Feyyaz Yalçın’da, “2010 yılında İstanbul’da Engelsiz bir turizm için uluslar arası bir toplantı yapılması isteniyor. Turizm sektöründe engellilerinde kazanılması gerektiğine inanıyoruz. Hatta bu konuda turizm gelişmesi için öncülük yapmakta istiyoruz. Özellikle Avrupa’dan dünyanın çeşitli turizm bölgelerine akan yaşlı ve engelli guruplarını Türkiye’ye de getirilmesini istiyoruz. Avrupa da yaptırdığımız araştırmalarda AB ülkelerinde 600 Milyondan fazla fiziksel ve bedensel engelliler var. Üstelik bu engelli nüfusun yüzde 72’si turizm seyahatleri yapmaktalar. Bu büyük potansiyeli de ülkemize kazandırabilmek için ülkemizde faaliyet gösteren turizm tesislerinin mutlaka engelsiz turizmi benimseyerek, tesislerinde bunun için gerekli en az 10 odayı yerli ve yabancı turistler için gerekli mimari düzenlemeleri bir an önce yapmaları gerekiyor” diye konuştu.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven ise, “Ülkemiz turizm sektöründe engellilerin kullanabilecekleri WC’ler, otellerde ki kaldırımlar, araç ve gereçler, Park yerleri, Telefon kulübeleri mevcut değildir. Sözün bittiği yerdeyiz. Eylemlerin başladığı noktadayız. Mevzuat eksikliğimiz yok. Avrupa ile boy ölçüsü aldık. Eksikliklerimiz var. Eğitim, sağlık, istihdam ve sosyal güvenlik alanlarında yenilikler yaptık. Avrupa Birliği ülkeleri içinde orta sıralardayız. Sokaklarda engelliler için doğru düzgün trotuarlarımız yok. Ülke genelinde pek çok belediyelerimiz bu anlamda yeterli hizmet verememektedir. Standartları bilmiyorlar çünkü. Bilginiz yok, Standartları bilmiyorsunuz. Oysa bu anlamda biraz aktif olmayı başarabilseniz, sosyal alanlarda Avrupa Birliği’ni bile geçebiliriz. Ama bizler taşın üzerine taş koymayı bilmiyoruz. Pek çok belediye ve turizm sektöründe faaliyet gösteren tesis yöneticileri engelliler için yapılması gerekenleri yapmıyorlar. Bu yüzden de biz, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı olarak bir eylem planı geliştirdik. Bu eylem planında öncelikle, Kara Ulaşımında çalışmalar yapmayı öngörüyoruz. Bunun yanı sıra Dev Turistik otellerde engeliler için düzenlenmiş oteller yok. Bunun içinde bakanlık düzeyinde gerekli yaptırımların yapılması için çabalar göstereceğiz” dedi

ŞENLİKLERDE ‘ENGEL-SİZ TURİZM’ PANELİ
ŞENLİKLERDE ‘ENGEL-SİZ TURİZM’ PANELİ
ŞENLİKLERDE ‘ENGEL-SİZ TURİZM’ PANELİ
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2009 Salı 11:49:00
Güncelleme :6 Ekim 2009 Salı 17:11:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?