18
Mayıs
2024
Cumartesi
AYVALIK - BALIKESİR

Engellilere kaymakam fırçası

ENGELLİLERE KAYMAKAM FIRÇASI

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle yapılan törenlerde Kaymakam Nihat Nalbant, engellilerin kendi davalarına sahip çıkmamasına sert tepki gösterdi.

Ayvalık'taki törenlere Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık Belediye Başkan vekili İbrahim Fatih Ayyürek, daire amirleri, Siyasi parti ilçe örgütü temsilcileri, ilçede engelliler için çalışmalar yapan engelliler derneklerinin üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle Ayvalık'ta düzenlenen törenler saat 10.30'da Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin ilk konuşmayı Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Muharrem Parmaksız yaptı.

Türkiye'de engellilerin sorunları hak ve hukuk temelli bir güvenceye kavuşturulmadığı gibi, kalıcı bir politika oluşturulmadığını ve günümüze kadar hiçbir hükümet tarafından yeterli oranda bu sorunların ilgi görmediğini savunan Parmaksız, “2002 verilerine göre nüfusumuzun yüzde 12.29 gibi önemli bir çoğunluğunu oluşturan doğuştan sahip olduğu hak ve özgürlüklerin birçoğunu kullanamayan tüm engellilerin, her türlü ihtiyaç ve gereksinimlerinin başta anayasamız, yasalar ve yönetmeliklerle güvenceye alınarak, devlet tarafından karşılanmalıdır” diye konuştu.

Muharrem Parmaksız'ın ardından kürsüye gelen Türkiye Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Başkanı Hamdi Atay da yaptığı konuşmada, “Gözden ve akıldan uzak tutulan veya dört duvar arasında yaşamaya terk edilen zihinsel engelli ve psikiyatrik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız kıvançta ve tasada bir ve beraber yaşamak zorunda olduğumuz vatandaşlarımızdır. Bu vatandaşlarımıza karşı hizmet borcumuz vardır. Toplumun fertleri olarak hepimiz bu borcu en iyi biçimde ödemek sorumluluğundan kaçamayız. Bizlerin görevi onların ellerini tutmak ve bırakmamaktır” diye konuştu.

 

BU YIL KAMU SEKTÖRLERİNE 38 BİN ENGELLİ PERSONEL ALINACAK

Atay, Kamu ve özel sektörde mevcut engelli çalıştırma zorunluluğu yasalarının geçerli olduğunun altını çizerek, kamu ve özel sektörlerin birimleri bu yasalara riayet etmek mecburiyetinde olduğunu vurguladı.

Türkiye genelinde kamu sektörlerinde 50 bin civarında engelli personel açığının olduğunu ve 2002 yılından bu yana bu istihdam açığının henüz 12 bin engellinin doldurulduğunu fakat, halen daha kamu sektörlerinde 38 bin kişilik istihdam açığının olduğunu söyleyen Hamdi Atay, “Devlet, 2010 yılını İstihdam yılı olarak kabul etmiştir. Bu yıl 35 bin engel personelin işe alınması planlanmaktadır. Personel alımlarında kamu sektörlerinde en büyük engelli işçi alımını 5 bin artı 5 bin toplam 10 bin kişilik engelli alımı ile Milli Eğitim Bakanlığı yapacaktır. Bunun dışında üniversiteler bünyesinde 2 bin kişilik engel istihdamı yapılacaktır” diye konuştu.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenlerde konuşan Ayvalık İlçe Sosyal Hizmetler Müdürü Güven Buluş da, engelliler yapılan hizmetlerin sosyal hukuk devleti anlayışının bir gereği olduğunu belirtti.

Buluş, “Kurum olarak temel prensibimiz, bakım sorumluluğunu üstlendiğimiz tüm engellilerimizin başkalarına gereksinim duymadan yaşamını sürdüren, üreten ve toplumsal yaşama katkıda bulunan bireyler olmalarını sağlayabilmektir. Kurumumuz tarafından engellilere ikametgâhlarında ya da bakım merkezlerinde yatılı ya da gündüzcü bakım hizmetleri verilmesi konusunda çalışmalarımız devam etmektedir" diye konuştu.

Ayvalık'taki engelliler haftası nedeniyle düzenlenen törene, Kıyı Ege Belediyeler Birliği toplantısında olduğu için Ayvalık'taki engelliler haftasına katılamayan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen'in yerine Belediye Başkan Vekili İbrahim Fatih Ayyürek katıldı.

Konuşmasını törene katılanların gözlerini yaşartan duygusal bir öyküyü anlatarak yaptı. Ayyürek, “Biz hiçbir zaman engelli arkadaşlarımızı ve kardeşlerimizi kendimizden farklı görmedik. Engellilerimizin her biri bu toplumun birer gözbebeğidir. Onları seviyor ve elimizden geldiğince de onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

 

“KENDİ SORUNLARINIZA ÖNCE KENDİNİZ SAHİP ÇIKIN”

Törenlerde en son konuşmayı yapan Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Belediye Başkan Vekili İbrahim Fatih Ayyürek'in anlatmış olduğu hikâyeden çok etkilendiğini belirterek yaptığı konuşmasında, Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Muharrem Parmaksız'ın törenlerde yapmış olduğu sert eleştirilere yanıt verdi.

Nalbant, “Engelliler eğer sorunlarına çözüm üretmek istiyorlarsa, önce kendi sorunlarına, kendilerinin sahip çıkması lazım. Eğer sizler sorunlarınıza sahip çıkmazsanız, kimseden de o sorunlara sahip çıkmasını beklemeye ve bağırıp çağırmaya hakkınız yok. Sosyal Hizmetler Müdürümüz Sayın Güven Buluş'un bana verdiği bir belgeye göre, Engelliye evde bakım ücretleri uygulamaları ile ilgili olarak bize yapılan 393 tane müracaat var. Şu an burada o müracaatları yapan 393 kişi olmalıydı. O 393 kişinin anne ve babası burada olmalıydı. Bir o kadarda bu müracaatları yapanların kardeşleri, yakınları burada olmalıydı. Eğer bunlar yoksa sizler burada olmazsanız, derdinizi iletmiyorsanız o zaman sorun kimdedir? Bir düşünün bakalım bu saydığım kişilerin oy hakkı nedir?” diye sordu.

Nalbant, engellilerin nüfuslarının birer oy deposu olduğunu vurgulayarak, “Eğer siz bir belediye başkanına, siyasi partilere benim şu kadar oyum var. Eğer siz bizi görmezden gelip, taleplerimizi değerlendirmezseniz, bizde size oy atmıyoruz' diyerek baskı unsuru oluştursaydınız şimdi burada bağırıp, çağırmaktan daha iyi olmaz mıydı? Ülkemizin ekonomik koşulları ortadadır. Komşumuz ülkeler ve Avrupa da pek çok ülke ekonomik kriz içerisinde birbirini öldürmeye başladılar. Bizler burada refah içinde yaşayabiliyor ve bunun sonucunda biz ülke olarak kısıtlı kaynaklarla engellilerimize ve ihtiyaç sahiplerine yardımcı olabiliyorsak bunun kıymetini bilmemiz gerekir. En büyük sorunumuz beyinlerdeki engelleri çözebilmektir” dedi.

Konuşmaların ardından, Ayvalık'taki Engelliler Haftası törenleri Alibey Çocuk Yuvası minikleri çeşitli halk oyunları ekibinin gösterileri Cumhuriyet Meydanında ki törenler sona erdi.

Törenlerden sonra Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Belediye Başkan vekili İbrahim Fatih Ayyürek, Protokol üyeleri Siyasi Parti ile Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve Engelliler bir çay bahçesinde oturup bir süre sohbet ettiler.

ENGELLİLERE KAYMAKAM FIRÇASI
ENGELLİLERE KAYMAKAM FIRÇASI
ENGELLİLERE KAYMAKAM FIRÇASI
ENGELLİLERE KAYMAKAM FIRÇASI
ENGELLİLERE KAYMAKAM FIRÇASI
ENGELLİLERE KAYMAKAM FIRÇASI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2010 Salı 17:12:01
Güncelleme :11 Mayıs 2010 Salı 17:19:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?