25
Mayıs
2024
Cumartesi
AYVALIK - BALIKESİR

Et zammına kasap tepkisi!

ET ZAMMINA KASAP TEPKİSİ

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yılbaşının ilk gününden itibaren başlayan zam tufanından ilçede et fiyatları da nasibini aldı. İlçedeki kasaplar et zammına tepki gösterdi.

İlçede Kıymanın kilosu 20 TL’den 22 TL’ye çıkarken, Kuşbaşı et de, 22 TL’den 24 TL’ye yükseldi. Ayvalık’ta et fiyatlarının % 10 civarında yükselmesine henüz vatandaşlar herhangi bir tepki göstermezken, aksine asıl tepki ilçede faaliyet gösteren kasaplardan geldi.

İlçe merkezinde bulunan Perakende Sebze Hali esnaflarından Avcı Kasap adlı et satış reyonu sahibi Volkan Gülkokan et zammı nedeniyle zaten durgun olan işlerin daha da düşeceğini belirterek, geleceğe dair kaygılarını İHA Muhabiriyle paylaştı.

Yaklaşık 12 yıldır kasaplık mesleğiyle geçimini sağlamaya çalıştığını anlatan Gülkokan, “Ülke genelinde ki ekonomik kriz en çok esnafı vurdu. Hele hele et üreticisi ile et satış reyonları bu olumsuzluktan en çok etkilenen sektör oldu. Son yıllarda piyasalarda ki inanılmaz daralma nedeniyle parasızlık çeken vatandaşlar et satın alamaz duruma geldi. Memur ve İşçi kesimi aylık aldıklarında et ya da kıyma satın alırken, kriz nedeniyle artık bu alışkanlıktan da vazgeçmek durumunda kaldılar” diye konuştu.

Kilo ile değil gramla satış yaptıklarını anlatan Kasap Volkan Gülkokan, “Ayvalık’taki kasaplara ise bence en ciddi darbe %10 civarında ki et fiyatlarına gelen son zam oldu. Zaten et satışları kriz nedeniyle dibe vurmuştu. Son zamdan sonra satışların daha da çok düşeceğinden endişeliyim” dedi.

 

“EVİMİZE EKMEK GÖTÜRECEK PARA KALMIYOR”

Zamların et üreticisinin ekonomik nedenlerden dolayı dişi hayvanları bile kesmesi ve ülke genelindeki et üretiminin daralmasından kaynaklandığını söyleyen Gülkokan, “Yılbaşı ile birlikte yemlere gelen zamda et fiyatlarının yükselme nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Hayvancılığın ülke genelinde düşüş ivmesi içinde olması da bu nedenlerden sayılıyor. Bu nedenlerden dolayı da celeplerden satın aldığımız canlı dana ve sığırları kasap dükkânımızda sattıktan sonra cebimizde evimize ekmek götürecek para bile kalmıyor. Dükkan kirası, elektrik, su ve vergileri çoğu zaman cebimizden ödemek zorunda kalıyoruz. Bir yanda bu olumsuzluklar, diğer yanda da zincir marketlerin sık sık et fiyatlarında indirime gitmesi de belimizi büküyor. Böyle giderse hayvancılık ve et sektörünün çok ciddi sonuçlara gebe olduğunu düşünüyorum. Devletimizin acilen hayvancılık alanında reform niteliğinde tedbirler almalıdır. Hayvan üretiminde ki kriz çözümlendiğinde et fiyatlarının da otomatikman düşeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Balıkesir, Edremit ve Altınova’da yapılan et zamlarının ardından Ayvalık’ta da et fiyatlarına gelen zammın pazartesi günü itibariyle uygulamaya geçileceği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2010 Pazartesi 12:51:03
Güncelleme :11 Ocak 2010 Pazartesi 17:33:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?