18
Mayıs
2024
Cumartesi
AYVALIK - BALIKESİR

Hal esnafı kan ağlıyor

AYVALIK’TA HAL ESNAFI KAN AĞLIYOR

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yıllar önce her gün binlerce kişinin girip çıktığı Perakende Sebze Hali’ndeki esnaflar, marketler nedeniyle yaşadıkları müşteri kayıplarından yakınıyor.

Ayvalık Belediyesi’ne ait Perakende Sebze Hali, ilçenin en işlek caddeleri olan Talat Paşa ile Gümrük Caddesini birbirine bağlayan ve çarşının tam ortasında bulunan konumu itibariyle bir zamanlar ilçedeki binlerce vatandaşın çarşıya indiklerinde uğramadan geçemedikleri alışveriş yeriyken, son yıllarda ardı arasına ilçeye kurulan dev süpermarket zincirlerinin faaliyete geçmesiyle müşteri kaybına uğrayan hal esnafları, her geçen gün daha da düşen ciroları nedeniyle ekonomik güçlükler yaşadıklarını belirtiyorlar.

Perakende Sebze Hali’nin manav esnaflarından Orhan Gürtepe, her geçen yıl ekonomik anlamda sebze hali esnaflarının daha da güç koşullarla boğuşmak zorunda kaldığından yakındı. Yaklaşık 30 senedir Perakende Sebze Hali’nde esnaflık yaptığını belirten Gürtepe, “10 yıl kadar öncesi işlerimiz iyiydi. Ancak zincir marketlerin ilçemizde de çoğalmasıyla her geçen yıl bir önceki seneyi arar olduk. Ülke ekonomisinde ki genel olumsuzlukların yanı sıra, halkın alım gücünün de daralması hal esnafını adeta perişan etti” diye konuştu.

10 yıl öncesi Perakende Sebze Hali’nde adım başı manav mevcutken, ekonomik olumsuzluklar karşısında dayanamayan manavların teker teker kepenk kapatmak zorunda kaldığını anlatan Orhan Gürtepe, “ Şimdi manavların yerini lokantalar aldı. Sebze Haline vatandaşlar alışveriş etmek için girmiyor. Sizin de gördüğünüz gibi bu gün hafta içi ve iş günü ama halde alışverişi bırakın, Halin içinden geçen vatandaş bile yok. Çoğu esnaf kirasını ödeyemez hale geldi. Hal esnafının gidişatı hiçte umut verici değil. Allah ülke genelinde ki tüm esnafın yardımcısı olsun” dedi.

Ayvalık Perakende Sebze Hali’nde kasaplık yapan esnaflar da işlerin olumsuzluğundan yakınırken, bazı esnaflar, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın, “Esnaflık dönemi kapanmıştır. Artık esnaflar konfederasyonlarının öncülüğünde bir araya gelerek, çağa ayak uydurup, birleşerek hareket etmek zorundadır” şeklinde ki sözlerine, “Her gün elindeki sermayeyi yiyen, sattığı malı rafına koyamayan ve borç batağında ki hangi esnaf bir araya gelebilir ki? Başbakan esnafın bu durumunu tam kavrayamamış olmalı’’ diyerek tepki gösterdi.

AYVALIK’TA HAL ESNAFI KAN AĞLIYOR
AYVALIK’TA HAL ESNAFI KAN AĞLIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2010 Pazar 05:24:05
Güncelleme :7 Şubat 2010 Pazar 14:00:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?