20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYVALIK - BALIKESİR

Okuma-yazma seferberliği

AYVALIK’TA OKUMA-YAZMA SEFERBERLİĞİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından yapılan bir araştırma sonucunda ülke genelinde okuma-yazma bilmeyen vatandaş oranı sıralamasında 81 il içerisinde Balıkesir’in 76. sırada olması ve aynı rapora göre 36 bin nüfusa sahip Ayvalık ilçesinde de okuma- yazma bilmeyenlerin sayısının 2 bin 500 kişi olarak belirlenmesi nedeniyle, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, ilçe genelinde dev bir okuma-yazma seferberliği başlattı.

Ayvalık Halk Eğitimi Merkezi’nde (HEM) ilçe genelindeki 21 mahalle ve ilçe genelindeki tüm köy muhtarının yanı sıra, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç ve ilçedeki okul müdürleri ile daire amirlerini toplayan Kaymakam Nalbant, TUİK’in 2007 yılında Adrese Dayalı Nüfus Tespiti çalışmaları sırasında yaptığı araştırmasından çıkan sonucun vahametini anlattı.

Eski bir eğitimci olan Kaymakam Nihat Nalbant’ın rapordan çıkan sonuçtan hiç memnun olmadığı her halinden belli olurken, ilçe merkezi, Altınova ve Küçükköy beldelerinin yanı sıra köylerde dev bir seferberliği başlatmak amacıyla muhtarlardan sorumlusu oldukları mahalle ve köylerde okuma-yazma bilmeyen bireylerin tek tek ve ivedilikle tespit edilmesini istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde başlatılan ‘Ana-Kız Okuldayız’ kampanyası dahilinde ilçe genelinde bir tek kişinin okuma-yazma öğrenmek istemesinde bile hemen kursların başlatılması talimatını veren Nalbant, HEM Müdürü Nurbin Kolsuz tarafından okul müdürleri ve muhtarlara dağıtılan okuma-yazma bilmeyenlerin tespit edilmesine ilişkin formlar konusunda muhtarların son derece titiz davranması talimatını verdiği gözlendi.

 

RAPORA GÖRE OKUMA-YAZMA BİLMEYENLER SIRALAMASINDA BALIKESİR 76. SIRADA

Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, muhtar ve okul müdürlerine yönelik yaptığı konuşmada, Balıkesir ilinin Muş, Bingöl, Hakkâri, Ardahan, Van, Iğdır ve Kars gibi illerinde bulunduğu sıralamada 81 il genelinde söz konusu raporun sıralamasında sondan 5. sırada olmasının oldukça düşündürücü olduğunu vurguladı. Nalbant, “Balıkesir ili olarak, doğu ve güneydoğuda bulunan kentlerde yaşayan ve çok cahil olarak nitelendirdiğimiz, ‘Bunlar hiçbir şey bilmiyor’ dediğimiz birçok vilayetin insanında çok geride kaldığımızı bilmemiz gerekir” dedi.

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan öncülüğünde yapılan bir toplantıda Vali Yılmaz’ın TUİK’in raporu ile ilgili açıklamaları karşısında şaşkına döndüğünü ve sonuca inanamadığını da yüksek sesle ifade ettiğini kaydeden Kaymakam Nalbant, “İki yılı aşkın bir süredir Ayvalık’ta görev yapıyorum. Bu süreç içinde defalarca köyleri ziyaret ederek, her ziyaretimde de ilk olarak ‘Bu köyde kaç kişi okuma-yazma bilmiyor’ sorusunu muhataplarıma yönelttim. Bu sorularımın ardından İlçe Sağlık Gurup Başkanımız köylerde yapılan aşı kampanyaları sırasında yaptıkları araştırmalarda söz konusu köylerde kaç kişinin okuma-yazma bilmediğine ait raporları çıkarttı. Diğer yandan İlçe Tarım Müdürümüz ve İlçe Milli Eğitim Müdürü benzeri çalışmalara ilişkin raporları gösterdi. Ama yinede biz bu konuda Ayvalık genelinde birçok çalışmalar yaptık. Örneğin Çamoba’da, Altınova’da, bu çalışmaları bizzat ben denetledim Hatta eşim açtığımız okuma-yazma kurslarında, kursiyerlerle oturdu sohbet etti. Ama tüm bunlara rağmen, TUİK’in söz konusu raporuna göre, ilçemizde, 2 bin 500 vatandaşımız okuma-yazma yoksunu durumunda. Yani bir başka ifadeyle, Ayvalık’ta 7 yaş altındaki nüfusu saymazsak, ortalama yüzde 10 oranında bir kesim okuma-yazma bilmiyor. Allah aşkına, Ayvalık gibi modern ve kültür seviyesinin yüksek olduğu, Türkiye’nin batıya açılan noktası olan bir yörede 2 bin 500 okuma-yazma bilmeyenin ne demektir. Ayvalık’ta sokağa çıktığında levhaları okuyamayan ve pazara çıktığında alışveriş yapacak fiyat etiketindeki rakamı bilmeyen 2 bin 500 adet bakan ama görmeyen görme engelli vatandaşımız var” diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta Ayvalık’a bağlı Yeniköy’de açılan Halıcılık ve Dokumacılık kursunda, kursiyer köylülere okuma-yazma konusunda sorular yönelttiğini kaydeden Nalbant, aldığı cevapların TUİK’in raporuyla örtüştüğünü belirtti.

 

KAYMAKAM NALBANT ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Ayvalık Kaymakamlığı olarak okuma-yazma konusunda ilçe genelinde sanki bu sorunu çözümlemiş gibi son derece rahat davrandıklarını ifade ederek, gevşek davrandıklarını kaydeden Nalbant, “Okuma-yazma konusunda ilçedeki bu tablonun karşısında burada bulunan okul müdürleri, muhtarlar ve bende dâhil hepimiz utanmalıyız. Bu yüzdende ilçe genelinde kırsal kesimde dâhil acil olarak kaç tane okuma yazma bilmeyen vatandaşımız varsa hemen tespit ederek, bir yol haritası hazırlayacak ve gereken çalışmaları başlatacağız” dedi.

Ayvalık genelindeki okuma-yazma oranının yüksekliği karşısında adeta ateş püskürdüğü gözlenen Kaymakam Nalbant’ın, “Birazcık hatırım varsa, bu olayı ciddi tutalım. Öyle bir okuma-yazma kampanyası düzenleyelim ki, bu kampanya Balıkesir sınırlarını aşsın” sözleri toplantıya damgasını vururken, ilçe geneline başlatılacak okuma-yazma seferberliği kapsamında, başkanı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonundan yardım alan ve okuma-yazma bilmeyen vatandaşların bu kurslara yönlendirileceğini, gitmek istemeyenlerden de söz konusu yardımları kesebileceğini belirten Nalbant, gerekirse aynı şekilde okuma-yazma kurslarına katılmayı teşvik etmek için, yine SYDV yardımlarını bu kurslara katılanlar için arttırıp, çeşitli ödüller verebileceklerini belirtmesi dikkat çekti.

AYVALIK’TA OKUMA-YAZMA SEFERBERLİĞİ
AYVALIK’TA OKUMA-YAZMA SEFERBERLİĞİ
AYVALIK’TA OKUMA-YAZMA SEFERBERLİĞİ
AYVALIK’TA OKUMA-YAZMA SEFERBERLİĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2011 Pazar 14:08:00
Güncelleme :16 Ocak 2011 Pazar 23:46:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?