19
Mayıs
2024
Pazar
AYVALIK - BALIKESİR

Tuzlalarda özel endişe

TEKEL AYVALIK TUZLA İŞLETMESİ’NDE ÖZELLEŞTİRME ENDİŞESİ

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi sınırları içinde bulunan Tuz İşletme Tesisi ve İzmir Çamaltı’daki işletmeler için Ankara’da özelleştirme ihaleleri gerçekleştirildi.

Ayvalık ve İzmir Çamaltı tuzlalarının özelleştirme ihaleleri önceki gün Ankara'da açık arttırma yöntemiyle yapıldı.

Çamaltı Tuzlası’nın da içinde yer aldığı deltanın üç ayrı koruma statüsü bulunduğunu ve geçen yıllarda bunların kaldırılmaya çalışıldığı belirtildi. Ayvalık'ta da yeni süreçte doğal dokunun bozulmasından endişe duyuluyor. 12 firmanın katıldığı Ankara'daki özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 115 milyon lirayla Binbir Gıda Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ verdi. Aynı firma, 7 firmanın yarıştığı Ayvalık'taki tuzla için de 9 milyon lirayla en yüksek teklifin sahibi oldu.

İzmir Doğa Derneği,”Bugüne dek işletmecilik ve doğal denge, sürtüşmeler olsa da bir arada yürüyordu. İhaleyi kazanan şirketler koruma durumuna uygun hareket etmeliler” yorumunu yaptı.

 

AYVALIK DA HAREKETLENDİ

CHP Ayvalık İlçe Başkanı Hüsnü Erol, AKP iktidarının yakında resmi daireleri bile satışa çıkaracağını vurgulayarak, özelleştirmeye tepki gösterdi. Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin de, “Yaklaşık bin 50 dönümlük bir alan üzerinde bulunan tuzlanın satışından, doğal doku bozulacağı gerekçesiyle endişe duyuyoruz. Zaten bizden önceki belediye döneminde SİT statüsü yapılaşmaya zemin hazırlamak amacıyla 1. dereceden 3. dereceye düşürülmüştür. Gelişmeleri yakından izleyeceğiz” dedi.

Tuzlanın özelleştirme sürecinde etrafındaki zeytinliklerin satışında hareketlenme olduğuna dikkat çeken vatandaşlar da, “Yerel yönetimler özelleştirme ve SİT derecelerinin değiştirilmesi konularında ellerinden bir şey gelmese bile kamuoyunu bilgilendirip, duyarlılığı artırarak, halkı harekete geçirebilirler” yorumunu yaptılar.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2009 Çarşamba 10:26:02
Güncelleme :23 Aralık 2009 Çarşamba 12:19:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?