19
Mayıs
2024
Pazar
AYVALIK - BALIKESİR

Zeytin ağaçlarına ince hastalık tehdidi

Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde milyonlarca zeytin ağacı, "verticillium" solgunluk hastalığının tehdidi altında. Ayvalık İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Toker, başka bölgelerde hastalığın yaygın olarak görüldüğünü, körfez bölgesinde ise yeni yeni görülmeye başladığını söyledi.

Hastalığın yaygınlaşmaması için ilçe merkezi ve köylerde teknik elemanların çalışmalara başladıklarını kaydeden Toker, "verticillium"un zeytin ağaçlarının kurumasına sebep olduğuna ve bulaştığı bölgelerde hızla yayıldığına dikkat çekti.

Bu arada, çiftçileri hastalık hakkında bilinçlendirmek ve mücadele tekniklerini öğretmek için eğitim seminerlerine başlandı. İlk olarak merkezde zeytin üreticisi Zeki Ören’in yeni zeytin bahçesinde uygulamalı eğitim yapıldı. Tarım Müdürü Hüseyin Toker ve zeytincilik konusundaki araştırmaları olan eczacı Zeki Önen tarafından bahçede hastalık bulaşmış ağaçlar ile sökülüp imha edilen ağaç ve dal parçaları üzerinde çiftçilere bilgiler verildi. Hastalığın ciddiye alınmaması halinde önümüzdeki yıllarda büyük boyutlara ulaşabileceğine işaret eden Toker, bu hastalığının en çok Nazilli ve Aydınlı yörelerinde görüldüğünü belirterek, "Hiç bir şekilde ilaçla veya başka şekilde mücadele edilemiyor. Tedavisi yok. Hastalığın görüldüğü ağaç imha edilmediği takdirde bütün bölgeye hızla yayılıyor" dedi.

Solgunluk hastalığıyla ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yanı sıra yine Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü ve Zeytin Araştırma Enstitüsü ile Ege Zeytin ve Zeytin İhracatçıları Birliği tarafından çiftçilerin eğitildiği öğrenildi.

ayvalık
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2004 Cuma 13:03:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?