19
Mayıs
2024
Pazar
BİGADİÇ - BALIKESİR

Hisarköy kaplıcaları sağlık fışkırıyor

Yağcılar bucağının batısında ve Bigadiç'in 18 km doğusundadır. Hisar köyünde dağ yamacındadır. Yolu asfalt olup, sürekli vasıta bulmak mümkündür.

Kaplıcanın iptidai şekilde 27 oda 8 banyosu bulunuyorken, İl Özel İdaresinin girişimleri ile modern bir banyo inşa edilmiş, 1991 yılında hizmete açılmıştır.

Bu kaplıcanın bulunduğu bölgede eski ve pek büyük bir şehrin Roma ve Bizans dönemi harabeleri mevcuttur. Kaplıcanın suları romatizma, deri ve kadın hastalıklarında, kükürtlü, çelikli termal sular, mide ağırsak hastalıklarında, hazımsızlıkta ise acı su ve karbonlu su kullanılır. Buranın suları banyo olarak kullanıldığı gibi içme olarak da kullanılır. Ayrıca çamur tatbikatı da vardır.

V. V. Hamilton 140 °F üzerinde ayarlı termometre ile en sıcak kaynağın hararetini ölçememiştir. Soğuk havalarda kesif bir buharla örtülü bulunan bu kaynak hakkında Harles, Hamilton'un buluşlarına dayanarak, Venezuella'daki Valencia derecesinde ve belki de dünyanın en sıcak bir kaynağı olması ihtimalini ileri sürmektedir (354).

Her birinden ayrı mahiyette sıcak su fışkıran kaynaklar şunlardır:
a) Kükürtlü su kaynağının suyu 58 °C sıcaklıkta, verimi dakikada 100 litredir.
b) Çelikli su kaynağının suyu 75 °C sıcaklıkta, verimi dakikada 80 litredir.
Bu iki kaynak kaplıcanın suyunu teşkil etmektedir.
c) Çamaşırlık suyu kaynağının suyu 75 °C sıcaklıkta, verimi dakikada 80 litredir. Bu su çamaşırlık adı verilen mahalle akmaktadır.
d) Köyün 500 metre kuzeyinde çıkan acı suyun sıcaklığı 29 °C, verimi dakikada 40 litredir.
e) Köyün hemen doğu kenarındaki karanfilli çeşmede çıkan karbonlu sular, pek eski devirlerde künklerle hisar tepesinden bu çeşmeye getirilmiştir.
f) Yukarı çeşme mevkiindeki kokar suyun sıcaklığı 50 °C'dır.

Tarihi devirlerde şöhret kazanmış bulunan bu kaplıca ve suların bir çoğu yüksek radyoaktiviteye sahip alkali tabiattadır.

Bu muhtelif özellikteki sular, meyilli bir bölgede ve bir hektar genişliğindeki arazi içinden çıkarlar. Esas kaynaklar Porphyr-Trachy kayaların ateşten çatlamış, parçalanmış yerlerinden kendilerine yol bulmuşlardır. Kaplıca sularının esas vasfını kükürt, çelik, arsenik ve radyoaktivite teşkil etmektedir (355).

bigadiç kaymakamlığı
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 12:25:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hikmet işgüder IP: 88.244.133.xxx Tarih : 9.01.2008 22:13:49

Dört yıldır ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yılda iki kez eşimle beraber Avşa adasından bu kaplıcalara gideriz.Dört yıldır gittiğimize göre,demekki dörtdörtlük herşeyi ile mükemmel bir kaplıca.Burada çalışan tüm arkadaşlara güzel hizmetlerinden dolayı sevgi ve selamlarımı gönderiyorum,sağolyn.H.İ.Avşa