17
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

AKP 2. olağan kongresi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, göreve geldikleri günden bu tarafa önemli adımlar attıklarını söyleyerek, Türkiye'yi yasakçı bir ülkeden özgür bir ülke haline getirmek için adım attıklarını söyledi.
 
Bilecik'in AKP 2. Olağan Kongresi'ne Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker de katıldı. Bakan Mehdi Eker, kongrede yaptığı konuşmada, hükümetin icraatları hakkında bilgi verdi. Göreve geldikleri günden bu güne kadar birçok alanda önemli adım attıklarının dile getiren Eker, "Eğitim, sağlık, adalet, emniyet konusunda iyi adımlar attık. Yolsuzluk ve yoksullukla mücadele ettik. Türkiye yasakçı bir ülkeydi. 

Birinci çalışma alanımız yasakçı ülkeden özgür bir ülke olma yolunda adım attık. Esnafımız borçlarından dolayı zor durumdaydı. Bizler faizleri düşürdük. Tarımda 765 bin çiftçinin 2002 Kasım'ında 2.7 katrilyon borç vardı. Hacizli durumdan hapishanelere gireceklerdi. Bir kalemde 1.5 katrilyonunu sildik, geri kalanı taksitlendirdik. Ziraat Bankası'ndan çiftçilerimize 2005 yılında 2.4 katrilyon verdik. Enflasyonu yüzde 36'dan yüzde 7'lere düşürdük. 

Tarımsal kalkınma kooperatiflerini destekledik. Bunun sonucu 630 kooperatifin ortak sayısını 46 bin kişiye çıkartılarak iş, aş sahibi oldu. Buğday verimliliği arttı. Sertifikalık tohumu 75 bin ton iken, 285 bin tona çıkardık. Mısır, buğday, ithal etmiyoruz. 10 milyar dolar tarım ihracatı yaptık. 'Köy paz projesi' başlattık. Kırsal alanda meyve, sebze, tarımda hayvansal üretim, işleme muhafaza, soğuk depo, paketleme, pazarlama ile tesisleri yapımı yarı yarıya hibe edilerek destekleyeceğiz. Kırsal alanda vatandaşlarımız geçimini sağlayacak. Bu projeye en kısa zamanda üye olun. Bu tesisler özel idare ile yapılırsa hibe yüzde 75'e çıkar. Türkiye'de Tarım sigortası projesini de başlatıyoruz. Tarım işletmelerini 30 yıllığına özel şirketlere kiralıyoruz. Bir önemli projede Tarım işçiliği eğitimi yapılmıyor. Biz bu eğitimi başlatıp 15 ay ile üç ay içersinde yeme, yatma ve harçlıkla birlikte sonunda diploma vereceğiz. Tarım işletmelerinde bu şart koşulacak. Nitelikli, verimli işçilik artacak Bunların hepsi çiftçiye destek içindir. Daha çok yapacağımız işler var" diye konuştu. 

Daha sonra Bakan Eker, Vali Musa Çolak'ı makamında nezaket ziyaretinde bulunduktan sonra, Osmaneli İlçesi'nde incelemelerde bulundu. 

Kongreye AKP Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz, Denizli Milletvekili Mehmet Yüksektepe, Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Belediye Başkanı Selim Yağcı ve çok sayıda partili katıldı.
.
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2006 Pazartesi 14:25:19
Güncelleme :11 Haziran 2006 Pazar 09:19:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?