19
Mayıs
2024
Pazar
İNHİSAR - BİLECİK

İnhisar narının üretimi

Nar çok yıllık, çalı formunda bir bitki olup çok kuvvetli bir kök sistemine sahiptir.

Bitki çok gövdeli ve sık dallıdır. Çiçekleri erkek-dişi ve erdişi olup küre şeklinde iri bir meyvesi vardır. Üstten hafif basık olan bir ılıman iklim bitkisidir. Nar, C vitamini, demir ve potasyum yönünden zengin bir meyvedir.

Tadı; tatlı, mayhoş, ekşi gibi çeşitlidir. Nar bitkisinin adaptasyon kabiliyeti yüksektir. Genelde tropik ve suptropik iklim bitkisi olmasına rağmen,-10 C 'ye kadar dayanabilmektedir. Çeşitli iklim ve toprak koşullarında yetişip, bakımı kolaydır. Dalında uzun süre kalabilmesi ve depoda muhafaza edilebilmesi, pazarlaması için kolaylık sağlayan bir meyve türüdür.

Dünyada 70.000 ton nar üretimi ile ilk sırada yer alır. Bunun, yaklaşık 2.000.-3.000 tonu İnhisar'da üretilir. "Deve Dişi" tabir edilen iri taneli nar hemen hemen sadece ilçemizde üretilmektedir. Sınırlı miktarda da mayhoş tada sahip ve ihracat potansiyeli oldukça yüksek (Avrupalılar oldukça tercih ederler) olan "Hicaz" nar çeşidi de üretilmektedir.

2007 yılı sonunda DSİ tarafından ihalesi tamamlanacak olan Sakız Beli sulama projesinin tamamlanması ile birlikte rekoltenin bir kaç yıl içinde 10.000 tona yükselmesi beklenmektedir.

inhisar belediyesi
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2008 Salı 18:05:18
Güncelleme :8 Ocak 2008 Salı 18:06:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?