7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

"Ambalaj atıkları geri kazanılmalı!"

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Bursa Şubesi Başkanı ve BTSO Meclis Üyesi İlker Biliktü, Türkiye'de yıllık 3 milyar dolarlık ambalaj atığı olduğunu belirterek, belediyelerin tespit edilecek bir yerde bu atıkları toplayarak kayıt altına almaları gerektiğini belirtti.

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Bursa Şube Başkanı ve BTSO Meclis Üyesi Komite 31 Başkanı İlker Biliktü ambalaj atıklarının değerlendirilmesi ve toplanması hususunda konunun yeterince üzerine gidilmediğini ifade ederek, PAGDER ile PAGEV'in de gündemine aldığını belirtti.

Ambalaj atıklarında Türkiye geneli ele alındığın da, lisanslı geri dönüşümcülere ve toplayıcılara aylık bazda naylon ambalaj atığında 330 milyon YTL, plastik ambalaj atığında 85 milyon YTL kazandırdığını vurgulayan İlker Biliktü, "Bunu Türkiye geneli olarak, yıllık bazda ele aldığımızda 3 milyar dolarlık ambalaj atığı hacmi söz konusu. Ortak fikir, ambalaj atıklarının bir bedel karşılığı alınmasıdır. Hatta ambalaj atıklarının belediyelerce tespit edilecek bir yerde toplanılması ve bunların kayıt altına alınması sağlanmalıdır" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Ahmet Özenalp ise sadece Bursa ilinden toplanan ambalaj atıklarının hurda değerlerinin bir servet kazandıracak boyutta olduğunu söyledi.

Konunun tüm sanayici ve ticaret erbabını ilgilendirdiğini dile getiren Özenalp, "Bursa'dan sadece sanayi ve ticaret kuruluşlarından toplanan bazı ambalaj atıklarının değerini vermek gerekirse, karton ambalaj aylık 20-25 bin ton değeri 2,5 milyon YTL, naylon ambalaj 7 bin 500 ton değeri 3 milyon 750 bin YTL, plastik 3 bin ton değeri 1 milyon 050 bin YTL. Rakamlardan da görüleceği gibi burada çok büyük bir servet elde edildiği ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, yönetmelikte bedelsiz maddelerinin değişmesi ve bu atıkların mutlaka bir bedel karşılığı toplanması gerektiğindedir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2008 Çarşamba 12:07:31
Güncelleme :10 Aralık 2008 Çarşamba 12:10:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?