8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

"Türkiye krizden karlı çıkacak"

Dünya Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Vassilis Masselos, Türkiye'nin krize rağmen avantajlı durumda olduğunu belirterek, "Kriz kötüye gitmezse Türkiye kazananlardan olacak. Türk tekstilinin esneklik ve müşteriye yakınlık açısından coğrafi avantajları var" dedi.

"2. Moda ve Tasarım Günleri"ne katılmak üzere Bursa'ya gelen Dünya Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Vassilis Masselos, Yeşim Tekstil'i ziyaret etti.

Masselos, Türkiye'nin coğrafi yakınlığın yanı sıra sosyal sorumluluk ve çevre bilinci açısından da iyi durumda olduğunu vurgulayarak, "Maastricht'teki IAF Kongresi'nde sosyal sorumluluk ve çevre bilincinin kriz yüzünden daha da güçleneceği ortaya konuldu. Bu öngörü gerçekleşirse Türkiye'nin yine kazanacak çok şeyi var demektir. Çünkü sosyal sorumluluk ve çevre bilinci anlamında Asya'ya göre çok ciddi bir avantajınız var" dedi.

Bu süreçte fiyatlandırma ve maliyetin önemine dikkat çeken Masselos, krizin yapacağı zararın, firmaların maliyet yapılandırması ve Türk Lirası'nın kur durumuna göre değişeceğini kaydetti.

"ÇİN'DE DE SORUNLAR VAR"
Krizin diğer ülkelere yansımalarını da değerlendiren Masselos; Vietnam, Bangledeş, Hindistan gibi ülkelerin güçleneceğini, Meksika'nın da pazara yakınlık nedeniyle tekrar kazanma trendine girebileceğini vurguladı. Romanya ve Bulgaristan gibi büyük tedarik zincirine sahip olmayan ülkelerin bu dönemde büyük kayıplar yaşayacağına işaret eden Masselos, Çin ile ilgili olarak da şunları söyledi:

"Tüm sorunlara rağmen Çin hala çok güçlü olmaya devam edecek. Tabii ki Çin de çok ciddi sorunlarla karşılaşıyor. Onlarda da işçilik ve enerji maliyetleri giderek yükseliyor. Üretimlerine daha önce olmayan çevre koruma ile ilgili birtakım maliyetler ekleniyor. Kriz nedeniyle çok ciddi kredi sorunlarıyla karşılaşıyorlar. Bu da birçok firmanın kapanmasına neden oluyor. Bu ay çok büyük bir ayakkabı fabrikasının kapandığını biliyoruz. İşçiler fabrikaya gidip bulabildikleri her şeyi aldılar. Bu tür olaylar yaşanmaya devam ederse Çin aynı zamanda ciddi toplumsal sorunlarla da karşılaşacak demektir."

"EN GELİŞMİŞ FABRİKA YEŞİM"
Ziyaret sırasında Yeşim Tekstil İşletmeler Direktörü Mustafa Demiralay ve Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur'dan bilgi alan Masselos, şu ana kadar gezdiği fabrikalar arasında en gelişmişinin Yeşim Tekstil olduğunu belirtti.

Özellikle müşterilerle ilişkilerde kullanılan sistemlerden çok etkilendiğini dile getiren Masselos, ''Şirketinizi, müşterinizin istekleri doğrultusunda, onlara göre entegre ediyor ve yeniden yapılandırıyorsunuz. Gelecek de burada zaten. Artık müşteriler satın alma fiyatındansa giderek bir malın toplam maliyetine bakacak. Bu hizmeti verebilecek yeterince akıllı ve büyük firmalar açısından da bu çok büyük bir avantaja dönüşecek'' diye konuştu.

Yeşim'de 400'e yakın çocuğun devam ettiği kreşi de gezen Masselos, çocukların gelişiminde ilk 5 yılın çok önemli olduğunu belirtti. Yeşim Tekstil'in çalışanlarının çocuklarına böyle bir imkan sunmasının çok etkileyici olduğunu dile getiren Masselos, firmanın bölgeye ve topluma en büyük katkılarından birinin de bu alanda olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2008 Cumartesi 14:50:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?