7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

2 bin yıllık içme suyu hattı bulundu

Bursa'nın İznik ilçesinde, Roma döneminden kalma iki bin yıllık içme suyu hattı bulundu. Memba suyunun, İznik büyüklüğündeki üç ilçenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak miktarda olduğu bildirildi. 

Eski mesire yeri olarak kullanılan ve hıdrellez şenliklerinin yapıldığı Abdulvahaptepesi altı Beypınarı mevkiinde o dönemde akan eski bir çeşmeyi bulmak için çalışma başlatan İznik Kaymakamlığı ekipleri, kazı sırasında, 2 bin yıl önce İznik muhasara altındayken Romalılar tarafından yerin altından şehre gizlice getirilen bir su kanalını buldu. Pişmiş topraktan yapılmış büz içerisinden akan içme suyunun gün yüzüne tekrar çıkmasını sağlayan Kaymakam Hüseyin Avcı, şöyle konuştu: "Burası bugün Beypınarı diye anılan bir mevki ve yıllar önce hıdırellez şenlikleri burada yapılırmış. Aradan geçen uzun yıllar sonrasında burada yapılan hıdırellez şenlikleri daha yukarı kaydırılmış ve var olan su kaybolurken, bu alan da çöplüğe dönüşmüş. Biz de eski geleneği tekrar yaşatmak ve rivayet edilen çeşmeyi bulmak için kaymakamlık olarak harekete geçtik. Ancak biraz daha aşağıya inince bir başka gerçekle karşılaştık. Romalılar tarafından şehre getirilen büyük bir su kanalını bulduk. Şimdilik kanal ağızının tamamı ortaya çıkmış değil. Çalışmalar devam ediyor. Şu kadarını söyleyeyim, çok temiz bir içme suyu bu." 

Roma dönemi isale hattından akan suyun sertlik oranının 7.2 olduğunu anlatan Avcı, sözlerine şöyle devam etti: "3 metre derinlikteki kanalın içerisinden akan sudan aldığımız örnekleri tahlile gönderdik. Suyun memba suyu olduğunu tespit ettik. Kanalı açtıkça suyun akışı hızlanıyor, şu an debisi saniyede 50 litre. Kanalın tamamını ortaya çıkardığımızda bu suyun İznik büyüklüğünde 3 ilçeye yetecek miktarda olduğunu sanıyoruz. Suyu kısa zamanda test edip şehir şebeke suyuna dahil edeceğiz." 

ŞEHİR MUHASARA ALTINDAYKEN ROMALILAR TARAFINDAN GİZLİCE YAPILMIŞ" 

Bulunan su kanalının iki bin yıllık tarihi olduğunu belirten Avcı, sözlerini şöyle tamamladı: "Edindiğimiz bilgiye göre, Roma döneminde şehir muhasara altına alınıyor ve içme suyu kesiliyor. Romalılar tarafından halk susuz kalmasın diye gizlice kilometrelerce uzaklıktan toprak altından şehre su taşınıyor. İznik'te böyle birçok sistemin olduğunu düşünüyoruz. Ancak nerede oldukları şu an bilinmiyor."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2008 Pazartesi 17:56:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?