7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

200 yıllık külahları hurdacıya satmış

Bursa'nın iznik ilçesinde, geçen yıl restore edilen Mahmut Çelebi Camii'nin güney kanadında yer alan mezarlığın demirden örtüsü ve dört bir tarafındaki tarihi mevlevi külahlarının bir hurdacıya satıldığı ortaya çıktı.

566 yıllık tarihi Mahmut Çelebi Camii ve yanındaki mezarlık, eski İznik Kaymakamı Hüseyin Avcı'nın teşebbüsüyle yenilendi. İddiaya göre, yapılan çalışmalar sırasında hem mezar kayboldu, hem de üzerinde bulunan 200 yıllık demir perde şeklindeki kubbe ve dört bir köşesinde 20-25 cm yüksekliğinde olan ve üzerinde Farsça beyitler bulunan bronz üzeri tombak mevlevi külahları da yok oldu. Bunun üzerine İznik Cumhuriyet Savcılığı harekete geçti.

Kaymakam Hüseyin Avcı, o dönem yaptığı açıklamada, "Burada böyle bir mezar yoktur. Ben olmadığını biliyorum. Dinende camiilerin yanına mezar yapılmaz. Burada önceden olan mezar boştu" demişti.

Fakat, 1941 yılında Prof. Katharina Otto Dorn'un "Das İslamısche İznik" adlı kitabının 39. sayfasında Mahmut Çelebi'nin mezarından bahsedilmesi, Osmanlı Vakıfları kitabında da bu konunun geçmesi üzerine, Cumhuriyet Savcılığı, çevre düzenlemesini yapan müteaahit M.G. ve tarihi demirleri kesen demircinin ifadelerini aldı.

KÜLAHLAR HURDACIYA SATILMIŞ
Kayıp Mahmut Çelebi türbesini saran ve üzerinde 4 adet külah bulunan demirleri kesen demirci ustası Mustafa O, savcılığa verdiği ifadede, 200 yıllık külahları hurdacıya sattığını ifade etti. Mustafa O'nun, "Kaymakam bana para vermedi, 'Külahları al, hurdacıya sat, yaptığın işin karşılığını al' dedi. Ben de külahları aldım, tanımadığım hurdacıya sattım. Türbenin etrafında bulunan tarihi demirler de dükkanımın önündeydi. Bir gün müteahhit M. G. bana geldi ve kaymakamın bu işlerden dolayı başının ağrıdığını belirterek, demirleri alarak müzeye teslim edeceğini söyledi. Ben de izin verdim, müzeye götürdü" diye ifade verdi öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 18:39:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?