8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

2009 bütçesi 522 milyon YTL

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 2009 bütçesi 522 milyon YTL olarak mecliste oy çokluğu ile kabul edildi. CHP grubu ve bağımsız üye Semih Pala bütçede ret oyu kullandı. 

Meclis Başkanvekili Fahrettin Yıldırım, 522 milyon YTL'lik bütçede 238 milyon cari harcamalar, 220 milyon yatırım, 121 milyon mal ve hizmet alımı, 100 milyon sermaye transferi, 65 milyon personel ödemesi ve SGK primi, 52 milyon faiz ödemesi, 33 milyon cari transfer ve 30 milyon yedek ödenek planlandığını söyledi. 

Geçen yılki bütçenin yüzde 103'lük gerçekleşme oranı ile uygulandığını ifade eden Yıldırım, gelir kalemleri olarak da genel bütçeden büyükşehir payı olarak 225 milyon YTL, iştiraklerden 122 milyon, İller Bankası'ndan 80 milyon, gayrimenkul satışından 34 milyon, kira gelirleri ve rüsumdan 18.4 milyon gelir hedeflediklerini söyledi. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Hazine'ye olan bütün borçlarını gününde ödeyerek finansal kredibilitesinin yüksek olduğuna işaret eden Yıldırım, 4.5 yıllık görev sürelerinde seçim beyannamesinde yer alan bütün hizmetlerin yerine getirildiğini ifade etti. 

Mali İşler ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Ekmekçi de, 2008 yılında yapılan çalışmaların mali boyutları hakkında bilgi verdi. Atatürk Kongre Merkezi için 64.7 milyon, Merinos Parkı için 21.8 milyon, Kavşak inşaatları için 25.2 milyon, asfaltlama için 22 milyon lira, Görükle'deki Hal inşaatları için 22.8 milyon, kamulaştırma için 22 milyon, Nilüfer Deresi ıslahı için 19.7 milyon liralık harcamaların önemli yatırım kalemleri olduğunu söyledi. Ekmekçi, bütçeye ret oyu veren CHP grubunun Nilüfer'de yapılacak Bursaray C etabına da onay vermemiş olacaklarını sözlerine ekledi Ak Parti Grup Sözcüsü Refik Yılmaz ise, öngörülen bütçelerin yüzde 100 gerçekleştiğini ifade ederek, "Bütçenin en büyük payları yatırımlara ve hizmetler için cari harcamalara gidiyor. Çok dengeli bir mali yapımız ve bütçemiz var. 13 yıldır bekleyen Acemler Kavşağı, ulaşımı rahatlatacak birçok kavşak, Bursaray B etabı, İstanbul ile Bursayı 75 dakikaya indiren Güzelyalı İskelesi, Merinos Parkı, Nilüfer Vadisi Çevre Düzenlemesi, Balibey Hanı, Emirsultan Meydanıgibi yatırımlar ile 4.5 yılda Bursa'nın çehresi değişti. Önümüzdeki 5 yılda da Osmangazi Belediyesi'nin tarihi hanlar bölgesindeki çalışmaları ortaya çıkartılacak Tarihi hanlar bölgesi projesi, Bursaray C etabı, kentsel dönüşüm projelerine start verilecek" dedi. 

CHP Sözcüsü Ayhan Solak, bütçenin kerrat cetveli gibi geçen yılki rakamlar biraz değiştirilerek gündeme getirildiğini ileri sürerek, "Böyle bir ekonomik sıkıntı yaşanan durumda, gelirlerin aynı oranda devam edeceğini düşünmek yanlıştır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 20:56:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?