7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

25 kişilik çete servetle yakalandı

İstanbul, Ankara, Bursa ve Eskişehir'de ailelerinden kiraladıkları çocuklara hırsızlık yaptırdığı öne sürülen 25 kişilik şebeke, organize polisinin operasyonuyla çökertildi. 

Liderliğini bir kadının yaptığı çetenin kasasından 2,5 kilogram altın ve çok sayıda gayrimenkul tapusu çıktı. 

Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, ceza ehliyeti olmayan 12 yaşından küçük çocuklara hırsızlık yaptırdıkları belirlenen çeteye yönelik 7 aylık takip sonucunda, "Hijyen 16" adlı operasyona start verildi. Organize polisi, İstanbul'da 1, Ankara'da 3, Eskişehir'de 12 ve Bursa'da 17 ayrı eve eş zamanlı şok baskınlar düzenlendi. 

Hırsızlık işinde başarılı olan küçük çocukları, "şampiyon" gibi lakaplarla motive eden şebekenin, polise yakalanmamak için kendi aralarında Romanca konuştukları ortaya çıktı. Çete üyelerinin çocuklara gözlemci ve son derece hızlı otomobil kullanan bir şoförle birlikte araç tahsis ederek "gurbet" dedikleri şehir dışında hırsızlık yaptırdıkları ortaya çıktı. Hızlı şoförleri günlük 150 YTL para vererek kiralayan bayan çete liderinin, 'çöni' dedikleri yaşı küçük çocukları ailelerine ödeme yaparak
kiraladıkları ve hırsızlıktan elde edilen hasılatı ailelerle paylaştıkları da ortaya çıktı. 

Ayrıca kendi aralarında Romanca konuşan şüpheliler için polis suç fezlekesine Romanca sözlük de ekledi. Polis, çetenin bu şekilde yaşı küçük çocuklara yaptırdığı onlarca hırsızlık belirledi. Çocukların, çaldıkları çantayı içindeki değerli para ve altını aldıktan sonra en yakın çöpe attıkları kaydedildi.

10 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN 111 SABIKASI VAR 

Hırsızlık yaptığı belirlenen 33 çocuk, mahkeme kararıyla yurda yerleştirildi. Çetenin hırsızlık öncesinde bölgede gözlem yaptığı, çalınacak eşyanın belirlenmesinin ardından yaşı küçük çocukların devreye girdiği güvenlik kamaralarıyla da tespit edildi. Bir güvenlik kamerasında; suça itilen çocuk zanlı, düğüne misafir gibi gelip gelin ve damatla eğlenirken görüntülendi. 12 yaşından küçük çocukların dikkat çekmemek için düğüne giderken saçlarını yaptırıp yeni kıyafetler, okula giderken de önlük giydikleri, hastane de ise hasta rolüne büründükleri ortaya çıktı. Yaşları 12'den küçük olan çocuklar yasa gereği ceza ehliyetinin olmadığı gerekçesiyle serbest bırakılırken, şebekenin 6 yaşındaki bir çocuğa bile hırsızlık yaptırdığı belirlendi. Suça itilen 8 yaşındaki bir çocuğun 45 ayrı, 10 yaşındakinin ise 111 ayrı hırsızlık suçundan kaydı olması polise bile şoke etti.

ÇETENİN TELEFONCUSU DA GÖZALTINDA 

Ankara'da telefonculuk yapan N.K.'nın polisin teknik takibinden kaçmak içi şebeke üyelerine sık sık hat temin ettiği, ayrıca Ankara'da evden kaçan 2 çocuğu bayan çete liderine göndererek hırsızlık yaptırdığı ortaya çıktı. Bu iki kardeşten birinin hırsızlık yapamayınca işlediği gasp suçundan cezaevine girdiği açıklandı. 4 ildeki toplam 33 ayrı eve yapılan şok baskınlarda; çete lideri olduğu ifade edilen Z.D. (46) ve üyeleri ile şoförlerin de aralarında bulunduğu P.Ö. (21), İ.T. (26), N.Ö., (24), E.T. (38), G.B. (53), K.A. (35), N.D. (22), E.E. (33), Ö.T. (45), Z.I. (24), N.K. (29), V.Ö. (36), E.D. (41), B.K. (37), E.Y. (40), H.Y. (48), D.U. (33), Z.D. (31), Z.A. (40), Ö.T. (30), D.T. (27), İ.Ö. (27), Y.S.D. (31) ve H.T. (38) gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi. Aralarında çete liderinin kızı ve torunlarının da bulunduğu şebeke üyeleri, "Suç işlemek için örgüt kurmak, yönetmek, aynı kapsamda yaşı küçük çocukları hırsızlığa azmettirmek ve haksız kazanç elde etmek" suçlarından adliyeye sevk edildi. 


ŞİFRELİ DİLLERİ DE ÇÖZÜLDÜ 

Roman vatandaşların karşı tedbir olarak kendi aralarında yeni bir lisanla konuştukları belirtildi. Buna bağlı olarak da zanlıların kullandığı kelimelerden bazıları yargılama esnasında anlaşılabilmesi için liste halinde getirildi. Çete üyelerinin kendi aralarındaki yüzlerce iletişim tespit tutanağı da bu sözlükler kullanılarak deşifre
edildi. Şifreli konuşmalarla özel olarak anlaşıp hiyerarşik bir yapılanma içerisinde oldukları ileri sürülen zanlıların kendi aralarında kullandığı kelimeler ise şunlar:
"Celi (mağdur), zarbo-mendek (polis), bigirilmek (yakalanmak), cavlamak (takip etmek), kaftilemek (çalmak), bırvamak (kaçmak), mazın (para), ahan (telefon), atolmak (gelmek-gitmek), gendelik (çalınan eşya), basetlemek (güzel iş yapmak), zeli (avukat), vetemek (bölüşmek-paylaşmak), berdemek (serbest kalmak), döngülemek (kilitlemek), çirik (neresi), nım (kimlik), gurbet (hırsızlığa çıkmak), keniyi veşetle (parayı sakla), küngü (cezaevi), mazın komiser (iyi komiser), gende komiser (kötü komiser), şoftik (şoför), gülari (Arap turist), piyazlamak (görevlilere yağ çekmek), zer (altın), zen (kadın), pazın (bilezik), kaftilik masası (hırsızlık masası)."
Bu arada polis, çete lideri ve üyelerinin banka hesaplarını mercek altına aldı. Şu ana kadar 2.5 kilogram altın elde edilen çete liderinin Ankara'da 3, Bursa'da ise 1 evi bulunduğu belirlendi. Çete üyelerinin tedbir için bankalardan kasa kiralayıp farklı isimlerle hesap açtırmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. 

Bilindiği gibi geçen yıl gerçekleştirilen "Uzun Eller" operasyonu kapsamında da 15 kilogram altın, 1 milyon YTL'ye el konulmuştu. Çocuklara işkenceyle hırsızlık yaptırdığı belirlenen 28'i tutuklu toplam 48 kişinin İstanbul'daki yarghlük giydikleri, hastane de ise haılaması sürüyor. "Hijyen 16" operasyonunun, "Uzun Eller" operasyonun devamı olduğu ifade edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 13:17:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?